Märtsis sajab auhindu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Põrrr…!!!” jäi oma muinasjutulise putukamaailmaga žüriile silma.
“Põrrr…!!!” jäi oma muinasjutulise putukamaailmaga žüriile silma. Foto: Ants Liigus

Märts on see kuu, kui rambivalgusesse tõusevad teatri- ja kirjandustegelased.

Emakeelepäeval kuulutatakse välja eelmise aasta silmapaistvamate raamatute autorid, rahvusvahelisel teatripäeval tunnustatakse parimaid lavastajaid, näitlejaid, teatrikunstnikke ja lavataguseid tegijaid.

Tänavune aasta on kirjandusauhindade nominentidele eripärane sellepoolest, et sulesepad tiriti kodunt välja ja saadeti Eestisse ringreisile, kohtuma lugejatega. Sealhulgas peatus kaheksa nominenti ja luges katkendeid oma raamatuist Pärnu keskraamatukogus.

Kes viitsis, võis kirjanikelt autogrammi küsida, ja need vähesed, kes julgesid esimesse ritta istuda, said Wimbergilt kingituseks raamatu.

Kohal olid Kai Aareleid (kandideerib proosa kategoorias, „Vene veri“), Toomas Vint (proosa, „Kunstniku elu“), (:)kivisildnik (luule, „Liivlased ja saurused“), Kalju Kruusa (luule, „Tühhja“), Kaur Riismaa (luule, „Me hommikud, me päevad, õhtud, ööd“), Ülo Mattheus (esseistika, „Vabanemine kuulmise läbi: mälestusi surmast“), Andrei Hvostov (vabaauhinna kategooria, „Sillamäe passioon“) ja Wimberg alias Jaak Urmet (lastekirjandus, „Rokenroll. Luuletused tarkadele lastele“). Mõistagi on see vaid killuke nominentide pikast reast.

Kaili Viidas kandideerib Endla lavastuse “Põrrr...!!!” autori, lavastaja ja kunstnikuna teatriliidu Salme Reegi auhinnale.

Mullu oktoobrist Pärnu teatris mängitav lastelavastus on muinasjutuline ja fantaasiarikas pilguheit väikese tüdruku suvesse, mille vältel ta õpib vanaema abiga endast väiksemaid elusolendeid nägema ja nendega suhtlema.

Viidas pälvis žürii tähelepanu originaalse idee ja kogu ruumi hõlmava kujunduse sõlmimise eest põnevaks vaatemänguks, samuti lennuka osatäitmise eest lavastuses “Aladdini imelamp”.

Igal aastal korraldab peo mõni riigi teatritest ja seekordne teatriauhindade galaõhtu toimub Eesti noorsoo- ja nukuteatris.

 

Nominendid

Alates 1995. aastast annab Eesti kultuurkapital välja aastapreemiaid, mis määratakse aasta jooksul enim silma paistnud kultuuritegelastele.

Näitekunsti sihtkapitalist rahastatavate Eesti teatrikunsti auhindade väljaandmise eest kannab 2003. aastast hoolt Eesti teatriliit.

Kirjanduse sihtkapitali preemiad antakse välja emakeelepäeval, 14. märtsil ja näitekunsti sihtkapitali preemiad rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil.

Salme Reegi auhinna nominendid

* Kaili Viidas, Endla teatri lavastuse “Põrrr...!!!” autori, lavastaja ja kunstnikuna;

* Miksteatri lavastuse „Telefonilood“ trupp;

* Kaspar Jancise ja Aare Toikka koostöö lavastustes “Hea, Paha ja Inetu” (VAT Teater) ja “Morten lollide laeval” (VAT Teater ja Kuressaare linnateater);

* Taavi Tõnisson Eesti nuku- ja noorsooteatri lavastuse “Ajuloputus” peaosas ja lavastajatöö eest “Cosette’is“;

* Ugala teatri “Kardemoni linna röövlite” lavastusmeeskond.

Andmed: Eesti teatriliit, Eesti kultuurkapital

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles