Tööpakkumiste kasv näitab tööturu elavnemist

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Tammeleht ja Helen Saluri (esiplaanil) Saksa tehnoloogiakooli ärikorralduse õppegrupist on Anu Toomemägi juhendamisel koos grupikaaslastega üle vaadanud Pärnu Postimehe kõik töökuulutused.
Diana Tammeleht ja Helen Saluri (esiplaanil) Saksa tehnoloogiakooli ärikorralduse õppegrupist on Anu Toomemägi juhendamisel koos grupikaaslastega üle vaadanud Pärnu Postimehe kõik töökuulutused. Foto: Anu Mikk

Pärnu Saksa tehnoloogiakooli õpilased uurisid Pärnu Postimehes 2010. ja 2011. aastal avaldatud tööotsimis- ja värbamiskuulutusi, kaardistades tööturu muutusi ja trende nii hooaegade kui aastate lõikes.

Uurimustööd tegema asudes püstitati hüpoteesid, et Pärnu Postimehes ilmub väga vähe erinevaid töökuulutusi ja ajalehe kaudu meelitatakse enamasti tööle Soome ehitajaks või Iirimaale kalkunikitkujaks. Peale selle oletati, et töökuulututuste arv ja populaarsemate ametite nimistu on 2009. ja 2010. aastal enam-vähem sama.

Tegelikkus on teistsugune. Pärnu Postimehe paberväljaandes ilmuvate töökuulutuste arv kasvab aasta-aastalt, Soome värbamiskuulutuste arv on vägagi tagasihoidlik ja kalkunikitkujaid ei otsitud maakonnalehe vahendusel kolme aasta jooksul mitte kordagi. Ja kuigi kõigi kolme aasta jooksul on palju pakutud tööd nii autojuhtidele, müüjatele kui kokkadele, ilmnes mullu suur puudus õpetajatest.

2011 aprillis läks suuremaks värbamiseks

Ärikorralduse õpilased lugesid jaanuarist kuni aprilli lõpuni 2011 Pärnu Postimehes ilmunud kuulutusi kokku 491. Trend näitab üldjoontes seda, et töökuulutuste avaldamine saab õige hoo sisse kevadel ja suvel. Nii näiteks ilmus jaanuaris 71, veebruaris 98, märtsis 102 ja aprillis juba 251 töökuulutust.

Avaldatutest olid erilised meespensionärist majavalitseja, greiderijuhi, korporatiivkliendite halduri, kurkide hooldaja ja zumbatreeneri värbamise kuulutused. Ühel korral otsiti perearsti Soome, kellele pakuti tööandja poolt täiskohta, head palka, korterit, koolitusraha, reisikulude kompensatsiooni ja internetiühendust.

Soome värbamiskuulutusi oli kokku 7 ning Prantsusmaale 2. Seega on valdav kuulutuste hulk suunatud Pärnu ja Pärnumaa inimestele.

Sel perioodil vajati töökäsi niisugustele ametikohtadele nagu arhitekt, autojuht, baaridaam, bussijuht, harvesterijuht, kaablite valmistaja, kokk, konsultant, logistik-asjaajaja, keevitaja, kingsepp, majahoidja, müüjad, puiduhakkur, personalijuht, logistik-asjaajaja, töödejuhataja, veevärgilukksepp, ahjutegija, kalatöötlejad, arenduslaborant, elektroonik-automaatik, ettekandjad, hambaarst, informaatika õpetaja, kodulehe valmistaja, koolitusspetsialist, kraanajuht, kurgi- ja tomatihooldaja, laborant, lasteaia direktor, lasteaia õpetaja, logopeed, nõudepesija, pagar, raamatupidaja, sekretär, tootmisjuht, vahetuse juht, ööpagar, ettevõtlus- ja arenduskeskuse juhataja, filiaalijuhataja, ketassaeraami operaator, koristaja, kvaliteedijuht, kuduja, lapsehoidja, nõudepesija, saadetiste vedaja, toateenindaja, tugiisik, tõstukijuht, aeroci laduja, aknapesija, autoplekksepp, baaridaam, ekskavaatorijuht, erirühma pedagoog, abitööline, kivikorjajad, karjak, kopajuht, kosmeetik, laastukorvide punuja, liinioperaator, lüpsja, mööblitisler, muusikaõpetaja, proviisor-farmatseut, piirdeaia ehitaja, Pärnu linnaorkestri direktor, rajameister, metsaülem, traktorist, vihmaveesüsteemi ehitaja, tõlkija. Tööpakkumised olid nii tähtajatud kui tähtajalised.

Kõige nõutumad olid C- ja E- kategooria autojuhid, keda otsiti 37 kuulutuses, müüjad (24), kokad (21), ketassaeoperaatorid Laimet 120-le (19) ja kalatöötlejad (12).

Hakka sulaseks või tuumajaama koristajaks

2011. aasta maist augustini avaldati Pärnu Postimehes 868 töökuulutust, millest suurem osa – 507 – avaldati juulis ja augustis. Soome tööle kutsuti 43 töökuulutuses, neist 29 avaldati juulis ja augustis. Ometi oli Soome töökuulutuste kogumaht sel perioodil avaldatud kuulutustest vaid ligi 5 protsenti.

Huvitavamad tööpakkumised olid telefonikonsultant Riias ja kompleksivaba müüja erootikapoodi, niisamuti üritusturunduse spetsialist Livikole. Otsiti veel Pärnumaale sulast ja Soome tuumajaama puhastusteenindajat.

Jällegi vajati väga erineva professiooni esindajaid, nagu näiteks üldehitajaid, jäätisemüüjad, lastelaagri kasvatajat, keevitajaid, koduabilist/hooldajat, lisatööjõudu eri töödele, pakkijat, klienditeenindajat velokartide rendipunkti, elektri- ja nõrkvoolusüsteemide paigaldajat, metsnikku, autojuhte, hooldajaid, lehelapsi, õde-assistenti hambapolikliinikusse, kokka, tislerit, harvesterijuhti, ekskavaatorijuhti, küünetehnikut, ripsmetehnikut, massööri, müüjaid, klienditeenindajaid rannatoolide laenutusse, lasteaiaõpetajaid, ehitustöölisi Rootsi ja Soome.

Vaja läks veel pitsameistreid, parkimiskorraldajat, turvatöötajaid, administraatoreid, kokka, nõudepesijat, lillepeenarde rohijat, puidupingioperaatorit, saemehi, arendus-keskkonnanõunikku, logopeedi, õpetajaid ja lasteaiakasvatajaid, võsalõikajaid, võrkaia paigaldajaid, õigusainete lektorit, maniküürijat-pediküürijat, autoremondi lukkseppa, baaridaame, toateenindajaid, nelikanthöövli juhti, valtskatuse paigaldajat, freespingioperaatorit, baaridaami, huvijuhti-noorsootöötajat, puhastusteenindajat, kinnisvaramaaklerit, mehaanikut, laotöötajaid, muruniitjat, tänavakivide paigaldajat, loomaarsti abilist, käsitsi kudujat, montaažitöölist, juuksurit, meditsiiniõde, niidukijuhti, raielankide piiride sissemärkijat, kullerit, fileerijaid, õmblejaid, pearaamatupidajat, krevetikoorijaid jne.

Silma hakkas paljudesse koolidesse õpetajate ja muude haridustöötajate värbamiskuulutuste hulk. Peale üldainete ja alushariduse õpetajate vajaduse, keda vajati nii linna kui kaugematesse maakoolidesse, tõusis esile rootsi ja soome keele õpetajate vajadus. Ainuüksi mais ja juunis avaldati 47 õpetajate värbamiskuulutust.

Kõige nõutumad olid õpetajad – 83 kuulutust, autojuhid (57), üldehitajad (49), kokad (46), müüjad (35).

Vastu talve spetsialiste ei vajatud

Septembrist aasta lõpuni 2011 avaldatud töökuulutusi oli kokku 628. Kõige rohkem sooviti värvata tööle saemehi ja kaugsõiduautojuhte.

Suurem vajadus tööjõu järele oli oktoobris (225 kuulutust) ja novembris (214 kuulutust). Soome pakuti tööd 68 ja Euroopasse 27 korral. Pärnu ja Pärnumaa töökuulutuste osakaal oli 85 protsenti.

Septembris oli töökuulutusi 122 ja vajati enim ehitustöölisi. Oktoobris avaldati 225 töökuulutust, otsiti enim saemehi ja kaugsõiduautojuhte. Novembris ilmus 214 töökuulutust, kus pakuti kõige sagedamini tööd saemehele ja võsamehele. Detsembris oli töökuulutusi 67 ja enim vajati plaatijaid ja koristajaid Soome.

Nii novembri- kui detsembrikuu osas hakkas silma, et spetsialiste ei vajatud. Selle perioodi huvitavamad kuulutajad olid OÜ Kummimees ja OÜ Sanrehvid, mis andsid teada, et tööd saab tubli mees.

Nii nagu töökuulutuste perioodilisusele omane pakuti tööd näiteks halumasinaoperaatorile. Huvitavad olid kuulutused, kus SOS lasteküla ühing otsis SOS ema ja SOS perevanemat.

Perioodil tunti kõige rohkem puudust kaugsõiduautojuhist Skandinaavias ja Lääne-Euroopas, sh Rootsi ja Soome vahet sõitmiseks, neid töökuulutusi avaldati tervelt 37 korral.

Töökäsi vajati igasse sektorisse. Nii näiteks oli tarvis kultuuritöö spetsialisti Sauga vallavalitsusse, algklasside õpetajat Pärnu Koidula gümnaasiumisse, hulgaliselt inglise keele õpetajaid maakooli või lihtsalt järeleaitamiseks.

Tööpakkumisi oli seinast seina: laotöölistele, koristajatele, bussijuhtidele, keevitajale-lukksepale, traktoristile-söötjale, juurdelõikajale, köögiabilisele, vanuri hooldajale, müügijuhile, telefonimüüjale, linnaaednikule, klienditeenindajatele, pesumaja töötajatele, õppealajuhatajale, muusikaõpetajale, palkmaja ehitajale, karjakule-traktoristile, värvimaja töötajale, projektijuhile, valvurile, kokale, puusepale, monteerijale, laotöölisele, elektrikule, autopesijale, tervishoiutöötajale, massöörile, lammutajale, küünetehnikule, juuksurile, salvkaevu remontijale, valtsplekk-korstnate valmistajale, lihunikule, müügiassistendile, kaubagrupi juhile jne.

Nõutavaimad olid raietöölised ja saemehed (38 kuulutust), autojuhid (37), saematerjali ladustajad jm saekaatri töötajad (32), võsalõikajad Soome (11) ja juuksurid (10).

Kõiki möödunud aasta töökuulutusi vaadates võib öelda, et kõige enam vajati mullu autojuhte, seejärel õpetajaid, kokkasid, müüjaid ja üldehitajaid.

Värbamiskuulutuste arv on tõusnud

Kui võrrelda möödunud ja ülemöödunud aastal Pärnu Postimehes avaldatud värbamiskuulutusi, on näha, et 2010 ilmus neid oluliselt vähem, alla 1000.

Enim kuulutusi puudutasid teeninduse, põllumajanduse ja toitlustuse valdkonda. Väga vähe töötajaid otsiti haridussektorisse. Peale Pärnu ja Pärnumaa otsiti töötajaid Soome, kuhu vajati brigaadide kaupa sanitaartehnikuid ja ehitajaid.

Aasta esimesel poolel domineerisid teenindussektori (maniküürija, pediküürija, juuksur jmt) ja toitlustusasutuste (kokad, ettekandjad, nõudepesijad) töökuulutused. Alates juunist hakati avaldama kuulutusi suunitlusega meestele, nagu näiteks autojuhid, saemehed ja üldehitajad.

2010. aasta töökuulutuste järgi pakuti kõige rohkem tööd geelküünte paigaldajatele, autojuhtidele, saemeestele, müüjatele ja kokkadele.

2009. aastal oli töökuulutusi veel vähem kui 2010. Kui jaanuar paistis silma müügi- ja tegevjuhtide vajaduse poolest, siis mida suve poole, seda rohkem vajati töötajaid välitöödele. 2009. aastal oli väga palju anonüümseid töökuulutusi, kus kirjas vaid telefoninumber või e-posti aadress.

Kevadhooajal 2009 pakuti palju töökohti kokkadele, ettekandjatele, baaridaamidele, nõudepesijatele. Töökuulutused suures osas kordusid. Suvel läksid kuulutused värvilisemaks ja sisukamaks.

Maikuu kuulutus nr 1 oli „naistetöötaja erootikaliinile“, mis ilmus pea igas numbris. Seda pakkumist avaldati aasta jooksul väga palju, nii et seda võib aasta kõige rohkem ilmunud kuulutuseks pidada.

Huvitavaid pakkumisi oli ka meestele, näiteks otsiti korralike elukommetega meest maale sulaseks. Rohkesti oli tööpakkumisi kosmeetikule, massöörile, geelküünetehnikule. Hakkas silma pakkumine türgi keele valdajale. Päris palju kuulutusi avaldati lasteaiapersonali leidmiseks nii maakonnas kui linnas. Otsiti veel ehitajaid, kokkasid, müüjaid.

2009. aasta esiviisikusse kuulusid erootikaliinile otsitavad naistöötajad, ehitajad, müüjad, kokad ja autojuhid.

2009.-2010. aasta Pärnumaa tööturgu uurisid 2009.-2010. aasta personalitöö ja majandusarvestuse vilistlased, 2011. aasta andmeid kogusid ärikorralduse õpilased.

TÖÖPAKKUMISTE PUUDUSED

* Väga paljudes kuulutustes ei ole märgitud tööandja nime, töö tegemise asukohta ja kandidaadile esitatavaid nõudeid.

* Kõige rohkem nõutakse tööle kandideerijatelt kogemusi, juhiloa olemasolu, keelteoskust (eesti, vene, inglise).

* Töötasu suurust märgitakse kuulutuses harva. Enamasti öeldakse „töötulemustega seotud töötasu“, „konkurentsivõimeline palk“, „õigeaegselt laekuv palk“, „põhi- ja tulemustasul põhinev palk“, „stabiilne ja hea sissetulek“, „palk kokkuleppel“ jmt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles