Planeedid pakuvad vaatemängu

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeedid. Foto on illustreeriv.
Planeedid. Foto on illustreeriv. Foto: AP

Täna tasub päikeseloojangu järel pilgud läänetaevasse suunata, et näha, kuidas Veenus ja Jupiter on üksteisele nii lähedal, et ulatuks vastastikku peaaegu suudlema, kuid imeline vaatemäng kestab vaid kella 23ni, seega napi vaatlusaja.

Filmimees ja loodusehuviline Mark Soosaar kirjutab, et ta märkas jaanuaris, kuidas pärast päikeseloojangut ilmub taevas särava ehatähe (planeet Veenus) lähedusse teinegi planeet, millel pole rahvapärast nime, kuid on oma kindel koht Päikese perekonnas. See teine, eha(koidu)tähe kõrval särav planeet on Jupiter.

“Pühapäeva õhtul, kui Pärnumaa kohale laotus hästi selge taevas, oli Vana-Rooma jumalate kuningas Jupiter jõudnud oma kosjaskäiguga armastuse ja viljakuse jumalannale Veenusele päris lähedale,” mainib Soosaar.

“Teisipäeva õhtul on nad teineteisest peaaegu suudluse kaugusel, kuid olukorda valvab lõunakaarelt Marss ning täielikult üheks armastajad siiski ei saa, sest juba homme hakkavad planeedid eemalduma,” maalib Soosaar sõnalise kujundliku pildi vaatemängust.

Soosaare sõnade kohaselt nimetavad astronoomid Veenuse ja Jupiteri näilist ühinemist Petlemma täheks, koosvalguseks. Jumalik kohtumine kahe planeedi vahel toimub seepärast, et Maa asub Veenuse ja Jupiteriga ühel mõttelisel joonel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles