Pärnu poiss mängib “Lastealbumis”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaver. Foto on illustreeriv.
Klaver. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk

Tallinna kammerorkestri ja pianistide Mati Mikalai ja Johan Randvere kontserdil täna Pärnu kontserdimajas mängib teiste seas ühe loo Andres Ivanov Vene gümnaasiumist. Tema õpetaja on Ludmilla Kaevu Pärnu muusikakoolist ning loo pealkiri on “Magus unelm”.

Pjotr Tšaikovski “Lastealbum” on mitme sajandi jooksul olnud paljude laste esmane avastusretk muusikamaailma. Klaveritsükkel koosneb 24 palast, osa neist põhineb rahvalauludel, teised kujutavad laste igapäevatoimetusi ja omaette tsükli moodustavad palad nukust.

Helilooja pühendas teose oma seitsmeaastasele õepojale Vladimir Davõdovile, kes oli hakanud klaverit õppima.

Kogumiku on keelpilliorkestrile seadnud Eesti helilooja Timo Steiner ja sel kujul kõlavad süidid esmaettekandes. Dirigent on Mihhail Gerts rahvusooperist Estonia.

Tekstilise osaga köidab muusika tervikuks Raivo Järvi, nii et rõõmu ja äratundmist muusikast, aga ka huvitavaid fakte ajaloost peaksid leidma nii lapsed kui nende vanemad.

Tallinna muusikakeskkoolis ja Eesti muusika- ja teatriakadeemias õpetav Mikalai on saanud auhinnalisi kohti rahvusvahelistel pianistide konkurssidel. Võistlustel on edukalt esinenud ka samas akadeemias professor Ivari Ilja klaveriklassis õppiv Randvere.

Igas linnas astub kontserdil üles ka oma väike klaverikunstnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles