Vandaalitsemine Pärnus: autopeeglid peksti puruks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhkumine lõbu pärast: politseile teadaolevalt ühtki peeglit ei varastatud.
Lõhkumine lõbu pärast: politseile teadaolevalt ühtki peeglit ei varastatud. Foto: Ants Liigus

Ööl vastu eilset purustati Pärnus ranna rajoonis ligi 20-l tänavale pargitud autol küljepeegel. Politsei pidas kinni 17aastase noormehe, teada on teinegi niisama vana kahtlustatav.

Peeglipurustajad tegutsesid Suur-Posti, Tulbi, Karusselli ja Nikolai tänaval südaöö paiku, lõhkudes ridamisi teele jäänud autodel sõiduteepoolseid küljepeegleid. Praegu on politseile teada, et lõhuti vähemalt 18 sõiduki peeglid.

Vahetult pärast südaööd sai Lääne prefektuuri juhtimiskeskus teate ühelt autoomanikult, kes sattus lõhkujatele peale. Tähelepanelik teataja kirjeldas noorukeid ja seda, kus suunas vandaalitsejad lahkusid.

Politsei asus kirjeldatud noorukeid öises Pärnus otsima ja paari tunni möödudes tabatigi üks lõhkumises osalenutest. Kuna nooruk oli joobes, toimetati ta politseijaoskonda kainenema.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kais ütles, et politsei on peeglite lõhkumises kahtlustatavana pidanud kinni 17aastase noormehe. Temaga koos olnud eakaaslasest lõhkuja on samuti teada.

Kriminaalasi paistab

Kuidas noormehed peegleid lõhkusid, ei osanud politsei veel kommenteerida. Üks hommikul oma auto rüüstatuna leidnud mees arvas, et lõhkujad kostitasid peegleid jalahoopidega.

Teine, Karusselli tänaval elav mees nentis oma naise Subaru pragulisse peeglisse vaadates, et eks neid pidutsejate kampasid liigu sel tänaval rohkesti, mistõttu ta iga tänavalt kostva lärmi peale aknale ei tõtta. Et auto signalisatsioon tööle ei hakanud, saigi ta rüüstetööst teada alles siis, kui politseist helistati ja paluti avaldust kirjutama tulla.

Politsei algatas rüüstetöö uurimiseks väärteomenetluse, mis võib muutuda kriminaalmenetluseks, kui selgub, et lõhkumisega on tekitatud kahju üle 2000 euro.

Politseil on palve, et kõik autoomanikud, kes avastavad, et nende auto küljepeegleid või muid osi on lõhutud, sellest politseile teada annaksid. “Avaldust tehes on kindlasti menetlust kiirendavaks asjaoluks, kui omanik on kindlaks teinud sõidukile tekitatud kahju,” sõnas Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht.

Autokaubad 24 OÜ müügijuhi Allan Allikase selgitusel on odavama ja kallima otsa autopeeglite vahel üsna suur hinnalõhe. “On olemas hiinakad, on olemas kallid tootjad,” tõdes Allikas.

Näiteks 2000. aasta Audi A4 küljepeegli hinnad jäävad vahemikku 39–133 eurot. Samal ajal BMW E39 peeglite hinnad algavad 135 eurost ja ulatuvad 224 euroni.

Seevastu rahva seas levinud Volkswageni, näiteks Golf 4 peegli saab kätte 22.70 euro eest, kõige kallim Allikase leitud Golf 4 peegel ei maksa aga rohkem kui 64.10 eurot.

Lootus, et kindlustusfirma autoomanikele vandaalide tekitatud kahju katab, on väike. Kaskokindlustuse puhul kuuluks seda liiki kahju küll hüvitamisele, ent kui võtta arvesse omavastutus, mis üldjuhul on vähemalt 100 eurot, tulebki autoomanikel tõenäoliselt omast taskust peegel kinni maksta. Või oodata, millal kurjamitelt raha välja mõistetakse ja kätte saadakse.

Varemgi tehtud

Eilne juhtum polnud esimene, kui Pärnus autode kallal vägivallatseti. Näiteks 2007. aasta septembris lõhuti nädalaga viis Jannseni tänaval seisnud sõidukit ja kolm Väike-Kuke tänavale pargitud autot.

Selle aasta alguses purustati hoopidega Rõugu tänaval seisnud sõiduki tagatiib ja esiklaas.

Mullu rikkus pärnakatest autoomanike meelerahu 28aastane lätlane Viktors, kes aasta jooksul kruttis peeglid küljest 53 autol. Lätlane himustas peamiselt kallimate ja uuemate sõiduautode küljepeegleid. Võib uskuda, et erinevalt eile öösel amokki jooksnud noortest huligaanidest oli Viktorsi tegevusel mingi mõte ja eesmärk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles