Kevad ei jõua kätte veel niipea

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomiline kevad algab 20. märtsi hommikul, kuid see ei tähenda veel õiget kevade tulekut.
Astronoomiline kevad algab 20. märtsi hommikul, kuid see ei tähenda veel õiget kevade tulekut. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Selle nädala ilmad olid suhteliselt ilusad kuni neljapäevani. On olnud päikesepaistet ja öised temperatuurid pole enam pakaselised.

Esimese dekaadi keskmine temperatuur Lõpel oli miinus 4,6 kraadi, see on märtsi keskmisest 2,4 kraadi jahedam. Edaspidised ilmad tõotavad tulla soojapoolsed. Kuid märts on ikkagi rohkem talve- kui kevadkuu.

Järgmisel nädalal vahelduvad kõrgrõhkkonnad madalrõhkkondadega ja mõnel päeval võib sadada lörtsi ning vihma. Astronoomiline kevad algab 20. märtsi hommikul, kuid see ei tähenda veel õiget kevade tulekut, ehkki juba on nähtud esimesi kevadekuulutajaid lõokesi ja kuldnokki.

Oma tähelepanekute järgi võin öelda, et sel aastal ei jõua kevad kätte niipea. Lumekihi keskmine paksus on praegu Lõpel 33 sentimeetrit ja see sulab selliste ilmadega aeglaselt. Maa on vähe külmunud ja suurvett ei paista tulevat.

Loodan, et lumi on läinud aprilli keskpaigaks ja kuu lõpu poole saab mõnel pool juba põldu harida.

Vanarahvas ennustas ilma paastumaarjapäeva (25. märts) järgi. Kui öösel ei külmetanud, pidi tulema soe kevad. Kui aga külmetas nii, et välja pandud kanamuna lõhki läks, olevat oodata jahedat kevadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles