Soomaal sai vungi sisse viies aastaaeg

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaal algas igakevadine veetõus, mis on ristitud viiendaks aastaajaks.
Soomaal algas igakevadine veetõus, mis on ristitud viiendaks aastaajaks. Foto: Algis Martsoo

Pühapäeva pärastlõunast hoogustus Soomaad läbivas viies jões sulavee tõus, mis kergitab sealset veetaset poole meetri jagu päevas.

Riisa silla juures asuva veemõõdujaama andmete kohaselt oli Halliste jõe veetase tõusnud täna hommikuks poolteist meetrit üle tavapärase ehk üle keskmise suvise taseme.

Karuskose turismitalu omaniku Aivar Ruukeli sõnade kohaselt tõusis veetase eilseni viis sentimeetrit päevas. Eile kiirenes see kümnekordseks ehk vesi tõuseb umbes kaks sentimeetrit tunnis, mis teeb ööpäevaseks tõusuks pool meetrit.

„Vihm ja öised plusskraadid soodustavad jõkke jõudva lume sulamist,“ seletas Ruukel. „Kui kolmapäeva ja neljapäeva öösel külma teeb, nagu ilmaennustus lubab, võib veetõus nädala keskel veidi pidurduda, kuid sooja ja vihmase ilma jätkudes tõuseb vesi ilmselt järgmise nädala alguseni.“

Kui eelmisel ja üle-eelmisel talvel mõõdeti Soomaal viimase saja aasta suuruselt neljas ja kuues veetõus, siis sel aastal nii võimsat üleujutust oodata ei ole. „Tõus sõltub lume ja jää hulgast, mida on tänavu vähem kui kahel eelmisel talvel,“ ütles Ruukel.

Turismitalu pidaja sõnade kohaselt ennustavad kohalikud teadmamehed tänavust veetõusu erinevalt. „Üks ütleb, et nelja meetrit päris täis ei tule. Teine arvab, et üleujutust ei tule üldse,“ vahendas ta Soomaa ilmatarkade arvamusi.

Soomaa matkajuhi Algis Martsoo jutu järgi võinuks tänavu kevadine uputus olla isegi võimsa kui kahe viimase aasta üleujutused.

„Nimelt sadas detsembris hästi palju sademeid, kuid lume asemel vihmana,“ seletas Martsoo. „See tekitas suisa seitse nädalat kestnud üleujutuse Soomaal, mis oli veetasemelt kõrgem kui paljud kevadised. Oleks see sadanud aga lumena, oleks meil nüüd isegi rohkem lund kui kahel eelneval talvel.“

Martsoo lisas, et vaatamata sellele, sadas talvel ikkagi üle keskmise lumekiht. Peale selle on suure uputuse eelduseks veel praegune tugev vihm ja peale detsembri-jaanuari üleujutust luhtadele salvestunud jääkiht.

Paljudele tuntud Kõpu-Tõramaa-Jõesuu tee 28. kilomeetril Riisal, kus maantee ääres on postile märgitud eelmiste aastate üleujutuste kõrgus, ujutab vesi tee üle, kui selle tase on 3,5 meetrit. Lume ja jää kiire sulamise jätkudes juhtub see sel nädalavahetusel.

Ilmselt on selleks ajaks oodata Soomaale igakevadisi loodusturistide horde, kes viiendat aastaaega ja metsades kanuusõitu nautima tulevad. Ka vaatemängulist jääminekut on oodata nädala-poolteise jooksul.

Soomaa viies aastaaeg kestab tavaliselt kaks nädalat. Esimese nädala jooksul jõgede veetase tõuseb madalamates kohtades kallaste vahelt välja. Seejärel püsib kõrgvesi paar päeva oma tipmisel tasemel ja alaneb siis nädala jooksul.

Veebikaamera pilti Soomaa veetõusust saab jälgida Karuskose veebikaamera kaudu, mille pilt uueneb iga viie sekundi järel. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi koduleht uuendab iga tund andmeid Riisa veemõõdujaamas Halliste jõe veetaseme kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles