Hansagümnaasiumi seinad heidavad krohvi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolimaja vastselt remonditud katus hakkas läbi jooksma läinud talvel, tänavu hakkas krohv välisseintelt latakatena maha varisema.
Koolimaja vastselt remonditud katus hakkas läbi jooksma läinud talvel, tänavu hakkas krohv välisseintelt latakatena maha varisema. Foto: Urmas Luik

Pärnu Koolide Sihtasutus, mida seni pole päriselt likvideeritud, seisab hea, et Pärnu Hansagümnaasiumi hoonet renoveerinud ehitusfirma Remet remondib suvel garantii korras välisseinad, mis on hakanud suuri krohvilahmakaid endalt heitma.

Pärnu Koolide Sihtasutuse juhatuse ainus järelejäänud liige Tõnis Rebbas sõnas, et AS Remet tegi Hansagümnaasiumis aastail 2008–2010 ulatusliku remondi muinsuskaitse eritingimustes ja sellele tööle on ehitaja andnud kolmeaastase garantii.

“Seega parandatakse tagantjärele ilmsiks tulnud ehitusvead ehitaja kulul ja seda tehakse tuleval suvel,” lubas Rebbas.

Rebbase hinnangul on maja välisseinu katvasse krohvipinda tunginud vesi, mis läinud detsembris pakase tulles hakkas välisviimistlust lõhkuma, nii et kohati on krohv maja küljest lahmakatena alla kukkunud. Pilt on inetu ja kaugele näha.

Kuidas niiskus krohvi imbus ja miks täpselt tehtud töö praagiks osutus, ei osanud Rebbaski praegu öelda. “Kindlasti selgitab ehitaja need põhjused välja, et samu vigu mitte korrata,” märkis ta. Lisades, et Pärnu Koolide Sihtasutus, mille egiidi all linna mitu koolimaja remonditi, Hansagümnaasium nende hulgas, ei lõpeta oma tegevust enne, kui ehituste garantiiaeg möödas ja Hansagümnaasiumgi uuesti üle vuntsitud.

Hansagümnaasiumi renoveerimise käigus anti hoonele umbes seesama väljanägemine, mis tal oli 1941. aastal, koolimaja valmimise järel.

Remont läks Rebbase ütlust mööda linnale maksma ligikaudu 40 miljonit krooni, välisseinte viimistlus ei kuulunud õnneks kõige rahanõudvamate tööde hulka. Hansagümnaasiumi maja on riikliku muinsuskaitse all ja selle projekteeris aastail 1937–1938 Pärnu linnaarhitekt Olev Siinmaa.

Pärnu koolide remondiks võetud pangalaenud on üks neist põhjustest, miks Pärnu on sattunud eelarvelistesse raskustesse, maadeldes võlgade tagasimaksmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles