Pensioni tõus võib tuua tulumaksukohustuse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Vanaduspensionide väike tõus on küll rõõmustav, kuid mõnele pensionärile võib see kaasa tuua tulumaksukohustuse.

Pension on tulumaksuga maksustatav tulu, kuid maksuseadusega kindlaks määratud summani on pension tulumaksuvaba. Niisamuti kui töö eest saadavast tasust on osa tulumaksuvaba.

Käesoleval aastal on igal inimesel õigus üldisele maksuvabale tulule 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus. Pensionäridel on peale selle õigus maksuvabale tulule 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus.

Seega on pensionäridel õigus saada tulumaksuvaba tulu kokku 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kuus. Sellest suurem summa maksustatakse tulumaksuga, selgitas sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts.

Kuidas toimida?

Ebameeldivate üllatuste vältimiseks tasub seadust uurida. Töötavatel ja mittetöötavatel pensionäridel tuleks tähelepanelik olla pisut eri moel. Selles, kuidas täpselt käituda, aitavad selgust tuua maksu- ja tolliameti soovitused.

Kui pensioni suurus on kuni 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kalendrikuus, mittetöötava pensionäri pensioni tulumaksuga ei maksustata.

Niisama suurt pensioni saava töötava pensionäri pensioni ei maksustata samuti tulumaksuga, kuid tööandjale tuleks esitada maksuvaba tulu avaldus. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud, on kasulik esitada maksu- ja tolliametile tuludeklaratsioon.

Kui pensioni suurus jääb kuus 192 ja 336 euro vahele, peab mittetöötav pensionär esitama maksuvaba tulu avalduse elukohajärgsele pensioniametile. Niisama suurt pensioni saav töötav pensionär peab esitama maksuvaba tulu avalduse kas tööandjale või elukohajärgsele pensioniametile.

Helistage ja uurige

Kui aga pension on üle 4032 euro aastas ehk 336 euro kuus, tuleks mittetöötaval pensionäril esitada maksuvaba tulu avaldus elukohajärgsele pensioniametile.

Töötav pensionär peab aga esitama maksuvaba tulu avalduse kas tööandjale või elukohajärgsele pensioniametile. Juhul, kui avaldust ei ole esitatud, võiks täita tuludeklaratsiooni.

Kui miski selles numbrite ja seaduste rägastikus segaseks jääb või pole meeles, kas maksuvaba tulu avaldus on pensioniametile esitatud, tasub asja selgitamiseks kindlasti helistada sotsiaalkindlustusameti infotelefonil 16 106.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles