Teatrirahvas talletab hetki

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirle Teeäär koos tütrega sobitas oma kevadiselt rohelised fotod põnevalt tärkava muruga raami.
Sirle Teeäär koos tütrega sobitas oma kevadiselt rohelised fotod põnevalt tärkava muruga raami. Foto: Urmas Luik

Teatrikuule pühendatud näitusel “Hetked” Endla teatri sammassaalis saab näha teatri töötajate kaamerasilma läbi fotodele talletatud mälestusi ja momente.

Endla galerist Piret Bergmann ei soovinud näitust koostades mitte niivõrd eksponeerida fotokunsti, kui jagada teatrirahva emotsioone.

“See on pigem mälestuste- ja tundenäitus, kus pole oluline pildi suurus, kvaliteet ja kompositsioon, vaid tunne, ühe hetke jäädvustamine,” arvas Bergmann väljapaneku kohta. “Mõni foto on toodud lausa kodust seinalt või kaminaäärelt, kõigil on oma kaadritagune lugu.”

Fotosid eksponeeritakse vanamoodsate mustritega tapeedipaanidel, mis omakorda aitab koduse ja intiimse mulje tekkimisele kaasa: kõige armsamad fotod ripuvad tihti toaseinal aastaid ja nende taha jääb tapeedile tumedam laik.

Mõnel fotol on jäädvustatud hetki teatritöötajate lavatagusest elust, ringreisidest ja igapäevatööst. Tambet Selingu pildiseerial näiteks saab piiluda grimmituppa, kus käimas meigiproov näitleja Triin Lepikuga.

Kalle Veesaare fotoseeria meenutab, kuidas eelmisel aastal valmis näitus “Armastusega, End(l)ale”, kus Endla näitlejad, lavastajad ja abijõud taaslavastasid 29 maailma kunstiklassikasse kuuluvat maali. Igal pildil naeratab lavameister Kaido Päästel, kellel tuli esimesena end sobitada teatrikunstnike loodud “maali”, testimaks valgust ja stseenide kompositsiooni.

Sama näitus kajastub fotol, kus Mati Luhtjärv lööb klaase kokku kentaurideks grimeeritud kolleegidega, tagaplaanil tema enda maalid, mis kokku monteeritud ühe teise maal-lavastuse tausta kujutamiseks.

Luhtjärvelt pärineb näitusel mitu fotot, tema pildistab huvitavaid vaateid, et nende järgi hiljem pilte maalida – olevat lihtsam kui mälu usaldada.

“Käin kogu aeg fotoaparaadiga ringi ja klõpsutan nagu hull, aga fotograafiast ma tegelikult midagi eriti ei tea,” ütles Luhtjärv tagasihoidlikult.

Mitu Endla töötajat on näitusele toonud reisipilte, Andres Ild väärtustas fotodel kauneid vaateid oma koduõuest, Viljar Viik lumiseid mäetippe.

Teatrikuu fotonäitus jääb avatuks 30. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles