Endlas esietendub draama

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepo Seeman (vasakul) ja Piret Laurimaa mängivad paari, kellel pealtnäha on kõik korras. Üht külalistest kehastab Jaan Rekkor. Milliseid probleeme nad oma naeratuste taha peidavad, selgub etenduse käigus.
Sepo Seeman (vasakul) ja Piret Laurimaa mängivad paari, kellel pealtnäha on kõik korras. Üht külalistest kehastab Jaan Rekkor. Milliseid probleeme nad oma naeratuste taha peidavad, selgub etenduse käigus. Foto: Andres G. Adamson

Täna õhtul esietendub Pärnu Endla teatri suures saalis Rootsi näitekirjaniku Maria Blomi draama „Sinikad“, mille lavastaja on Enn Keerd ja kunstnik külalisena Aime Unt.

Osades astuvad üles Piret Laurimaa, Sepo Seeman, Karin Tammaru, Jaan Rekkor, Lauri Kink ja taas Endla laval mängiv Lii Tedre.

Valguskunstnikuna saab ristsed Sander Põllu Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast ja muusikaline kujundaja on Feliks Kütt.

„Sinikate” tegevus toimub tänapäeva Rootsis, aga võiks niisama hästi aset leida Eestis. Näidend räägib ühiskondlikust ja sotsiaalsest survest olla kõiges täiuslik: kuulekas kodanik, ideaalne abikaasa ja lapsevanem.

Õhtusöögi ajal naeratatakse viisakalt ja vesteldakse turvalistel teemadel, et oma sisemist ebakindlust mitte reeta. Tegelikult on veatu fassaadi taga pind jalge alt kadunud.

„Lavastus küsib, kas me elame oma elu ehk liiga keeruliseks, sest ei oska endasse vaadata, endaga kokku leppida, mis meile on kõige tähtsam. Elame väljast peale surutud normatiivide järgi ja kui me enda või teiste arvates ei suuda nendele standarditele vastata, tekib äng ja tunne, et ei saa hakkama,“ kirjeldas lavastaja.

Kõik need teemad on Blom asetanud omanäolisse maailma, mis mõjub ühtaegu liigutavalt, helgelt ja maagiliselt.

“Sinikad” ei ole selle hooaja viimane lavastus Endlas. Praegu vältavad aprilli keskel Küünis esietenduva “Nähtamatu maja” proovid ja tulekul on suvelavastus “Seljatas sada meest”, mida mängitakse juulis Pärnu Vanalinna põhikooli võimlas.

“Nähtamatu maja” räägib Elsbetist, kes seni elanud vanas majas metsade vahel, aga ei saa enam seal üksi hakkama ja peab seetõttu linna ühetoalisesse korterisse kolima. Maja annab ainult fooni sellele, kuidas mälestused ja minevik inimesi oma haardes hoiavad ning olevikku ja tulevikku mõjutavad.

Lavastus “Seljatas sada meest” põhineb Andres Ehini samanimelisel kiriromaanil ja räägib kahest Eesti naismaadlejast, kes Georg Lurichi kõrval 20. sajandi esimesel poolel seiklusrikkal teekonnal läbi Tsaari-Venemaa Siberini välja ja sealt edasi Hiinas ja Jaapanis laineid löövad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles