Jaanus Tamkivi: Gümnasistid valima

, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi.
Jaanus Tamkivi. Foto: PP

Justiitsministeerium tuli välja ettepanekuga arutleda võimaluse üle alandada kohalike volikogude valimistel valimisiga praeguselt 18 eluaastalt 16ni. Ettepanek tundub mõistlik ja väärib igal juhul kaalumist.

Lapsi sünnib taas rohkem, demokraatliku Eesti riigi iseseisvus ja püsimine on ajutise ja kaheldava asemel saanud enesestmõistetavaks. Seetõttu tasub arutada, kuidas selles riigis edaspidi otsuseid teeme. Elu järjest paraneb ja inimeste eluiga pikeneb. Praegu sündinud eestlastest elab üle poole üle 80aastaseks.

Sellal kui vanemahüvitise aastatel Eestis sündinud lapsed hakkavad jõudma valimisikka, Eesti valijaskond tervikuna vananeb. Seetõttu tuleb pakkuda noortele võimalust senisest enam kaasa rääkida, et noorte inimeste huvid saaksid valimistel tugevamalt esindatud.

Omavalitsustele on vaja eakate päevakeskust, samuti peavad rularamp ja ettevõtluskeskkonna areng valimisprogrammides selle kõrvale mahtuma.

Paljudes Eesti väiksemates paikades väheneb 20–30aastaste noorte arv, sest paljud neist lahkuvad pärast gümnaasiumi suurematesse linnadesse esmalt õppima, seejärel tööle. Luuakse pere ja lapsepõlvepaika tihti ei naastagi. Vahest tasub loota, et kui lõpuklasside noored saavad kohalikel valimistel otsustada, säilib nende side kodukohaga ja huvi selle vastu, kuidas oma vallal või linnal läheb, püsib suuremana.

Valimisea alandamises kahtlejad on nimetanud tõenäolist ohtu, et valimiskampaania jõuab kooliseinte vahele. Aga mis on valimiskampaania? Miks tahetakse seda sõna täita ilmtingimata negatiivse sisuga? Kas pole arutelud tulevikuvalikute üle, mida valimiskampaania endast tegelikult kujutama peaks, hoopis mõistlik asi? Pealegi reguleerivad seda kampaaniat seadused ja rikkumised ei jää tähelepanuta.

Me ei saa kuidagi mööda faktist, et Eesti ei ole suur riik. Ei territooriumilt ega rahvaarvult. Nii on iga inimene, kes oma arvamuse ütleb, ja valimistel seda kahtlemata tehakse, hinnas. Gümnaasiumieas oma osale selles vastutuses mõtlema hakata on igati paslik. Kohaliku volikogu valimine on tõhus täiendus kodanikuõpetuse tunnile, seda võib nimetada isegi kodanikuks olemise eksamiks.

Keegi tark inimene on öelnud, et kui otsustamise juures on ainult vanad, on see tragöödia, kui ainult noored, siis komöödia, kuid kui otsustamisel täiendab eakate inimeste elutarkust mõõdukas kogus nooruslikku uljust, on head eeldused, et otsused saavad parimasse kooskõlla ühiskonna arengu vajadustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles