Ülestõusmispühal tähistatakse taas Pärnu päeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal toimus Pärnu päev esimest korda, mõttega kujundada päevast igakevadine traditsoon.
Eelmisel aastal toimus Pärnu päev esimest korda, mõttega kujundada päevast igakevadine traditsoon. Foto: Ants Liigus

Eelmisel aastal ellu kutsutud kevadine rahvaüritus Pärnu päev toimub tänavugi ülestõusmispühal ehk sel aastal 8. aprillil. Seekord pakutakse mitmesuguseid tegevusi nii noortele kui vanematele peamiselt spordihallis ühise pealkirja all „Pärnus on palju teha!“.

Pärnu päev toimub tänavu teist aastat ning selle toimumise aeg langeb kokku esimese ülestõusmispühaga, sest just sel päeval 1265. aastal andis Saksa ordu Liivimaa haru meister Conrad von Mandern välja privileegi, millega kinkis linnale maa lossi ees jõest mereni, kuni Reiu jõe suudmeni.

Sel pühapäeval toimuv Pärnu päev algab kell 12 spordihallis Ülejõe gümnaasiumi puhkpilliorkestri meeleoluka esinemisega. Orkestrit dirigeerib Rein Vendla.

Muusikalisi elamusi pakuvad Pärnu linna ja maakonna noortebändide konkursil „Bändomaania 2012“ eripreemia saanud bändid A3 ja Voice of Voices. Üles astuvad kreekapärast muusikat viljelev Souvlaki Orchestra Vaasast ning pea täiskoosseisus Pärnu linnaorkester koos solist Maano Männiga.

Veerand tundi hiljem on spordihalli malesaalis avatud vestlusring linnapea ja linnavalitsuse liikmetega.

Oma tegemisi tutvustavad päeva jooksul võimlemisklubi Rüht, Laine Mägi tantsukool, tantsuansambel Pärlike, Pärnu Kunstide maja Janne Ristimetsa tantsustuudio ja Kersti Adamsoni balletistuudio ning Gabriele moe- ja tantsukool. Esineb rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit.

Kohal on Raeküla Vanakooli keskus, Nooruse maja, Vana-Pärnu kultuuriselts, Pärnu ingerisoomlaste kultuuriselts, Maarja-Magdaleena gild ning Pärnu aianduse ja mesinduse selts.

Spordihalli on üles seatud sportlik improviseeritud fotostuudio. Avatud on Pipi lasteala ja batuudid.

Spordihalli ees tegutseb sepikoda. Kohal on "Hea toidu" festivali meeskond ning tunda saab suvel toimuva "Grillfesti" maitset.

Päeva juhib Meelis Sarv.

Tund pärast keskpäeva algava ringkäiguga Alevi kalmistul avaldatakse austust Pärnu endistele linnapeadele. Ringkäik algab kalmistu peavärava juurest ning seda juhatab Linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg.

Kell 12 on Raeküla Vanakooli keskuses Pärnu päeva kontsert, kus esinevad Vanakooli keskuse isetegevuslased.

Kell 17 muutub Kentuki Lõvi pubi kreeka taverniks, kus musitseerivad Souvlaki Orchestra sõpruslinnast Vaasast ning Mr. Buzuki & Rembetes Pärnust.

Linnakodaniku majas astub kell 17 üles Raeteater etendusega „Elisabeth ja Lilli“. Raeteatri näitlejad vahendavad tekste Pärnuga seotud kahe kirjanaise, Elisabeth Aspe ja Lilli Suburgi elust ning loometeest. Vabapääsmed saadaval kodanikumajas. Linnakodaniku maja on Pärnu päeval avatud kõigile huvilistele 12-17.

Tasuta seansid on Mai kinos, kus kell 16.30 linastub „Leiutajateküla Lotte“ ning kell 18.30 „Laenatud aeg“ (USA, 2011).

Eliisabeti kirikus on pühapäeval kell 10 Kristuse ülestõusmise püha missa ning kell 19 käsikellastuudio Agapella ja Pärnu kammerkoori kontsert. Dirigent Elo Kesküla.

Näitustest on Pärnu päeval vaatamiseks villa Artises 11-15 Pärnust pärit graafiku ja illustraatori Kadi Kurema graafikanäitus „Muinaslood punases“ ning Pärnu linnagaleriis 11-17 Steve Vanoni „Visioonid, visandid, vormid ja muud äpardused“.

Uue kunsti muuseumis on Eesti nukukunstnike ühisnäitus "Koosmäng. Aastaajad", Venemaa kunstniku Elena Pahomova kollaažid ja installatsioonid "Seosed" ning Jüri Mildebergi, Piret Mildebergi, Viive Noore ja Jüri J. Dubovi näitus "4 on parem kui 3". Muuseum on avatud 9-19 ja alates kella 15 on kõik näitused tasuta.

Kell 16 algab samas tasuta filmiseanss, kus näidatakse Mark Soosaare filme Pärnust. Linastuvad „Peeglimees“, „Vesine pühapäev“, „Kuldtõld“ ja „Nikolai tänav Pärnus“.

Paljud kohvikud, hotellid, pubid ja restoranid üllatavad Pärnu päeval linnakodanikke eripakkumistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles