Eakatele pakutakse paremat hoolitsust

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakate ja ajutist kõrvalabi vajavate täiskasvanud pärnakate koduhooldusteenuste loetelu on nüüd palju pikem.
Eakate ja ajutist kõrvalabi vajavate täiskasvanud pärnakate koduhooldusteenuste loetelu on nüüd palju pikem. Foto: Urmas Luik

Kui teil on kodus memm või taat, kes teie äraolekul pidevat abi ja tähelepanu vajab, saate aprillist alates tellida linnavalitsuse allasutusena tegutsevast Pärnu eakate avahoolduskeskusest isikuabiteenuse.

Aprillist hakkavad Pärnu eakate avahoolduskeskuse hooldustöötajad osutama abivajajatele isiklikumat laadi abi, teatas avahoolduskeskuse juhataja Heli Kallasmaa.

Kodune isikuhooldus

Kallasmaa selgituste kohaselt liigituvad seni Pärnus asutuse pakutud hooldusteenused rohkem koduabiteenuste alla, mille hulka ei kuulu näiteks kliendi toitmine, pesemine ja muud hügieenitoimingud.

Avahoolduskeskuse hooldustöötajad käivad poes, asutustes asju ajamas, kodus koristamas, pesevad vanuri pesu, käivad temaga arsti juures. Siiani ei sisaldanud teenus isiklikumat laadi toiminguid.

“Isikuabiteenus tähendab, et meie hooldustöötaja abistab klienti pesemisel kas tema enda kodus või kui inimene on liikumisvõimeline, siis Pärnu eakate avahoolduskeskuse saunas või Karja tänava saunas, kuidas kellelgi lähemal on,” täpsustas Kallasmaa. “Abistame raskendatud füüsilise toimetulekuga eakat oma kodus riietumisel, vannitamisel, toitmisel, mähkmete vahetamisel – vastavalt igaühe individuaalsetele vajadustele.”

Teadmiseks, et Pärnu eakate avahoolduskeskusel on oma lepinguliste klientide tarvis (praegu on neid peaaegu 180) korralik saun, kus on avarad riietus- ja pesemisruumid ning lava. Sauna saab minna ka ratastooliga. Selleks peab olema inimesel ratastool, millega on võimalik duši all käia.

Pesupesemisteenust on kohalikus koduhoolduses klientidele pakutud juba aastaid: selleks on uues eakate avahoolduskeskuses kaks väikest pesumasinat ja kuivati.

Kallasmaa tutvustas teenuste eest tasumise korda.

Neile inimestele, kel perekonnaseaduse mõistes puuduvad seaduslikud hoolduskohuslased – lapsed või lapselapsed, on see teenus tasuta. Siia alla käivad eriolukorrad, kus laps ei saa enam eaka vanema eest hoolitseda, sest vajab ise abi ja elab näiteks hooldekodus.

Teisalt näeb kord ette, et hooldusteenuse eest tuleb tasuda kõigil, kelle sissetulek või pension ületab kaks valitsuse kehtestatud ametlikku miinimumpalka ehk 580 eurot. See tähendab, et kui pension on suurem – ja seda isegi juhul, kui inimene on järeltulijateta –, tuleb teenuse eest tasuda oma rahakotist. Kallasmaa selgitas, et praegu küll ei leidu klientide hulgas nii kõrge pensioniga vanureid, ent uus kord vaatab tulevikku. Paljud tulevased pensionärid töötavad välisriikides ja hakkavad saama praegustest suuremat pensioni, olles seega maksejõulisemad.

Õnneliku vanaduspõlve nimel

Kallasmaa rõhutas, et isikuabiteenuse hinnad on mõistlikud. Ta tõi näite olukorrast, kus lapsed või lapselapsed käivad tööl ja soovivad, et lõuna ajal keegi memme kodus üle vaataks ja talle süüa annaks. Pole tarvis hakata töölt koju jooksma, vaid on võimalus tellida koju hooldustöötaja, kes vajalikud toimingud ära teeb.

“Püüame teenuse pakkumise korralikult käivitada ja inimesteni viia. Vaatame, milline on huvi uue teenuseliigi vastu. Võib-olla on vaja personali juurde palgata, sest juba on igal koduhooldustöötajal 12–16 klienti. Isikuabiteenus on aga rohkem aega nõudev, mõne kliendi juures tuleb ehk koguni kolm korda päevas käia,” lisas Kallasmaa.

Koduhooldusteenust saavad rahvastikuregistri andmetel Pärnu linnas elavad eakad ja ajutist kõrvalist abi vajavad täisealised inimesed igapäevase eluga toimetulekuks. Teenust osutatakse nii üksi kui kooselavatele eakatele.

Pärnu eakate avahoolduskeskuses on 16 hooldustöötaja ametikohta ja praegu osutatakse koduabiteenust 178-le Pärnus elavale kliendile, kellest enamik on üle 80aastased vanurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles