Vallavanem edendas bändiliikumist

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavassaare vallavanem Ene Täht soovis valla laste muusikaõpinguid innustada, otsides neile koosmängimise võimalust.
Lavassaare vallavanem Ene Täht soovis valla laste muusikaõpinguid innustada, otsides neile koosmängimise võimalust. Foto: Urmas Luik

Tänu projektile “Pillid helisema”, mille abil üheksale Pärnu maakonna vallale hangiti bändimuusika tegemiseks pillid, harjutavad eri seltsimajades noortebändid, et valmistuda suviseks bändikooli laagriks.

Lavassaare vallavanem Ene Täht on rahul, et Lavassaare rahvamajas on hoo sisse saanud noortekeskuse bänd, mida juhendab Rivo Kajo. Täht ongi pillide hankimise taga. Miks tuli üks vallavanem mõttele varustada maakohtade noortekeskused või rahvamajad kitarride, trummide, mikrofonide ja võimenditega?

“Mõtted saavad ikka alguse oma valla vajadustest,” rääkis Ene Täht. Nimelt elab vallas palju muusikahuvilisi lapsi, muist õpib Pärnu muusikakoolis, muist Audru huvikoolis muusikat tasemeõppes. On neid, kes õpivad mõnd instrumenti linnas huvipõhiselt.

Lavassaare rahvamajas ei olnud trumme ega kitarre, klahvpillidest või süntesaatorist rääkimata. “Pärnu lahe partnerluskogu Soome partnerid olid huvitatud noortevahelistest muusikasidemetest, bändilaagrist. See innustas edasi mõtlema,” meenutas Täht. Teiste Pärnumaa valdade esindajatega suheldes selgus, et nendegi rahvamajade pillipark on olematu.

Mõte kirjutada pillide hankimiseks Pärnu lahe partnerluskogu Leader-programmi raames projekt “Pillid helisema” tekkis 2010. aasta lõpus, ellu sai see viidud eelmisel aastal.

Ideega tuli kaasa üheksa valda: Lavassaare, Tõstamaa, Audru, Sauga, Saarde, Koonga, Häädemeeste, Kihnu ja Tõstamaa, mis olid nõus maksma vajaliku omaosaluse.

Kokku soetati kaheksa bändile tarvilikku muusikariistade komplekti, kuhu kuuluvad elektrikitarr, basskitarr, akustiline kitarr, kitarrivõimendid, trummikomplekt, klahvpill, käsimikrofon, noodipuldid, kõlarid, mikseripult ja võimendused.

Üks komplekt läks maksma 6041 eurot, kogu projekti maksumus oli 51 026 eurot.

Pillid on viis aastat Pärnu lahe partnerluskogu omandis ja antud tasuta valdade kasutusse. Uutel instrumentidel võivad noored harjutada Jõõpre põhikoolis, Treimani või Häädemeeste rahvamajas, Kihnu rahvamajas, Koonga põhikoolis,

Lavassaare rahvamaja noortekeskuses, Kilingi-Nõmme klubis, Sauga avatud noortekeskuses, Uulu kultuuri- ja spordikeskuses ning Tõstamaa rahvamajas.

Projekti teises etapis korraldatakse bändikoolitused ja kolmandas etapis bändilaager.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles