Pusa näitus võlus Itaalia kunstisõpru isikupäraga

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Bergmannile oli “In un primo momento” esimeseks personaalnäituseks Eestist väljaspool.
Piret Bergmannile oli “In un primo momento” esimeseks personaalnäituseks Eestist väljaspool. Foto: Erakogu

3. aprillil avati Roomas Palazzo Vicariato Maffei Marescotti galeriis La Pigna Pärnu kunstniku Piret Bergmanni, kunstnikunimega Pusa personaalnäitus “In un primo momento”.

Bergmann käis Roomas näitust üles seadmas koos Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudojaga.

Näituse eellugu algas jaanuaris, kui Raudoja kohtus Pärnu linnavalitsuse kultuuriosakonnas Toomas Kuteriga, kel Roomaga head kultuurisidemed.

Saadi teada, et üks Rooma galeriidest on huvitatud Pärnu kunstniku taieste eksponeerimisest. Pärnu kunsti esindama valiti koostöös galeriiga Piret Bergmann, kelle looming pälvis eelmisel aastal Pärnu linna kunsti aastapreemia.

”Kõik läks väga sujuvalt, näitus kujundati oskuslikult ja maalid võeti hästi vastu,” kinnitas eelmisel nädalal koju jõudnud Bergmann rahuloluga. Kunstnik lisas, et väärikas, 50 aastat tegutsenud galerii asub otse kesklinnas panteoni vahetus läheduses Vatikani territooriumil ja näituse avamisel pidas tervituskõne Vatikani vaimulik.

“Pusa maailma loomise ja lahtimõtestamisega seotud tööd sobisid galeriisse hästi ka Vatikani ja katoliikluse kontekstiga seoses,” kommenteeris Raudoja. “Nendelt tajusime väga toetavat suhtumist. Kõik, kellega suhtlesin, olid võlutud Pusa maalide omapärast. Rõhutati, et need eristuvad tugevasti Itaalia nüüdisaegsest kunstist.”

Avamisel osalesid Eesti saatkonna töötajad, kes tunnustasid väljapaneku korraldust. Raudoja sõnutsi rääkisid nad, et Roomas näitusi teha on väga keeruline, kõik käib isiklike suhete kaudu, telefoni ja meili kaudu suhtlemist tõsiselt ei võeta. Pealegi on näitusejärjekorrad Rooma galeriides paari–kolme aasta pikkused ja rendipindade hinnad kõrged.

Bergmannile oli meeldiv üllatus, et tema tööd mõjusid Rooma galeriis teistsuguselt kui kodus, mängima hakkasid uued nüansid ja mõjule pääsesid needki maalid, mis kodustel näitustel võib-olla tagaplaanile jäänud.

“Minu seni kõige suurem personaalnäitus ja esimene isikunäitus Eestist väljaspool,” tunnistas Bergmann. “Sealsed kunstikriitikud küsisid, mis koolkonda ma esindan ja kes on minu meister. Neil on levinud, et meister koolitab oma õpilased välja, ja neid üllatas, kui seletasin, et mul pole mentorit, olen kõik ise välja mõelnud ja teinud.”

Kokku eksponeeriti galerii kolmes saalis Pusa loomingu läbilõikena 18 suurt maali ja umbes 20 väiksemat tööd. Mõni maal pärines Pusa varasematelt näitustelt, kolm tööd aga nägid galeriivalgust üldse esimest korda.

Näituse korraldamist toetasid Pärnu linn ja Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles