Juhtkiri: Vahepilk võimuleppele

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänane Pärnu Postimees peatub Pärnu võimuliidu koalitsioonilepingu punktil, mis 2011. aastast lubab linnas tasuta parkida, välja arvatud suvel kesklinnas ja ranna rajoonis. See punkt jääb linnavalitsuse praegusel koosseisul ellu viimata.

Siiski on tasuta parkimise lubadus vaid üks punkt koalitsioonileppest. Järgmiste kohalike omavalitsuste volikogude valimiseni on jäänud napp poolteist aastat, aga juba nüüd võib nentida, et suur osa võimuleppe sõlminute lubadustest jääbki täitmata.

Kuigi teised pooled, eriti Reformierakond, pidanuks täpselt teadma, kui nadisse seisu Pärnu linnavalitsuse eelmise koosseisu ajal tüüriti, jätsid nad selle Toomas Kivimägile avastada. Seetõttu polegi reaalne loota, et linnavalitsus looks majanduslikesse raskustesse sattunud pensionäride toetamiseks avatud fondi nagu lubatud.

Ja rääkida punktist, millega võimuliit seab eesmärgiks Pärnu tänavate, parkide, ülekäiguradade valgustamise, on päris kohatu. Samuti jäävad unistusteks Pärnu ja linna ümbritsevate valdade ühistranspordivõrgustiku loomine ja uute rattateede rajamine Pärnus ja selle lähivaldades. Ometi puudutavad need lubadused suuremat hulka kohalikke, kui moodustavad tasulise parkimisala kasutajad.

Kõik lubatud likvideerimised on võimuliit ära teinud, pole enam vaja kinni maksta munitsipaalpolitseid, PAUHi, linnapea mainekampaaniaid või linna ajalehte. Kokku on sellega hoitud, paraku pole suudetud ligilähedalegi jõuda tulude puhul, kuigi võimulepe näeb ette linnale kuuluvate äriühingute majanduslikult efektiivsemaks muutmise, et nad kannaksid linnale 2012. aastast minimaalselt 25 miljonit krooni (1,6 miljonit eurot) aastas, aga see – erinevalt parkimisest – on juba võtmetähtsusega.

Koalitsioonilepingud muutuvad aja jooksul paratamatult anakronismiks, seega olnuks mõistlik Pärnu võimulepe teise valitsemisaasta algul realistlikumaks redigeerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles