Neli on parem kui kolm

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri J. Dubov armastab pildil korda, Viive Noor seevastu nokitseda.
Jüri J. Dubov armastab pildil korda, Viive Noor seevastu nokitseda. Foto: Ants Liigus

Pärnu uue kunsti muuseumis näitab üheskoos oma loomingut neli kunstnikku: Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Viive Noor ja Jüri J. Dubov, kes on pealkirjastanud selle nutika sõnamänguga “4 on parem kui 3”.

Näha saab raamatuillustratsioone, graafikat ja fotosid ehk suurt osa eelmainitud kunstnike loomingust. Noor märkis, et kunstirühmitused ja -grupeeringud moodustuvad väga erinevatel alustel. Selleks võivad olla loomingulised põhimõtted ja arusaamad, ühised õpingud või eesmärgid.

“Seda ühist nimetajat, mis meid nelja liidaks, ei oskagi hoobilt välja tuua. Meil kõigil on eri haridustee, eri ettevalmistus. Mõlemad Jürid on kasvanud kunsti keskel, mõlema isa on olnud kunstnik. Jüri Mildeberg on iseõppija, Jüri J. Dubovil on disaineri diplom. Piretil on graafiku-illustraatori, minul moekunstniku koolitus,” seletas Noor.

Kõigi nimetatute loomelaad on neliku sõnutsi nii erinev, et suurimgi kunstivõhik ei suudaks neid omavahel segamini ajada.

“Isegi elus saame nii mõnestki asjast erinevalt aru. Ja ometi peab olema midagi, mis meid ühte liidab nii elus kui loomingus. Kolmekesi oleme teinud näitusi ka varem, neljakesi paneme oma tööd välja esimest korda,” märkis Noor.

Kui Noor ja Jüri Mildeberg on suured nokitsejad, siis Piret Mildeberg ei talu nokitsemist silmaotsaski ning võtab ette suured pintslid ja pinnad. Jüri J. Dubovil on korrastatud maailm range kontrolli all ja katsugu mõni ruut või triip omapäi toimetada.

Kõik nad armastavad kirjandust ja raamatuid, hindavad sõna ilu ja vaimukat lausumist, huumorit ja värskeid mõtteid, nipiga ütlemisi ja tegemisi, vabadust ja sõltumatust ega talu rutiini. Armastavad loodust ja loomi, Mildebergid maainimestena iga päev selle kõige keskel elades, Noor ja Dubov linnainimestena kaugelt ihaledes.

“Meil on tore koos olla ja tundub, et tore on koos olla meie piltidelgi. Hoolime üksteisest, aga lubame olla erinevad, mõelda omi mõtteid ja anname üksteisele küllaldaselt hingamisruumi,” märkis Noor.

Konkreetse näituse ajendiks said neliku lähestikku asuvad ümmargused tähtpäevad.

Väljapanek on avatud Pärnu uue kunsti muuseumis 24. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles