Steve Vanoni äratab loovuse igas õpilases

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

USA kunstnik Steve Vanoni (pildil) eksponeerib Pärnu raekojas linnagaleriis oma maale, performance’ite dokumentatsioone ja valikut oma art brut’i kollektsioonist.

Mitmekülgne artist maalib, teeb tegevuskunsti, loob kunstilisi autosid, lõikab metalli, valmistab saviskulptuure, töötab eri meediumidega, teeb muusikat ja on aktiivselt galeriides esinenud üle 30 aasta.

Viimased 20 aastat kogub Vanoni Ameerika lõunaosariikide rahvakunsti ja USA autsaiderkunsti ehk arengupuudega kunstnike töid.

Oma kodulinnas Californias on Vanoni teinud koostööd kunstnikerühmaga Horsecow-nimelisest kunstikommuunist ja juhtinud pikka aega selle kunstiliste autode (art-cars) osakonda.

Vanoni on viimastel aastatel olnud Eestis sagedane külaline, Pärnus avas ta oma kogust pärineva folk- ja autsaiderkunsti väljapaneku 2009. aastal.

Esimest korda tuli Vanoni Pärnusse 2008. aasta mais, kui ta keevitas Tammiste vanadekodu õuel kunstifestivalil autoromust kokku unustamatu välimusega sõiduriista-taiese.

Praegu on Vanoni end sisse seadnud Tallinnas Kalamaja kandis, õpetab aeg-ajalt Eesti kunstiakadeemia tudengeid, käib tegevuskunstifestivalidel Euroopast Lõuna-Koreani ja teeb plaane suvel taas performance’itega tuuritada.

“Mind ei häiri Eesti kliima, kuigi see on väga erinev California omast,” lausub Vanoni optimistlikult. “Mulle meeldib siin ja olen leidnud palju kunstnikest sõpru, arendan koostööd ka Soome ja Läti kunstnikega.”

Vanoni enda loomingu kõrval näeb linnagaleriis värvikat valikut tema autsaiderkunstikollektsioonist. Ta on töötanud ligemale 20 aastat arengupeetusega täiskasvanutega, abistades neid ja reklaamides nende loomingut kunstiilmas. Peale selle on Vanoni õpetanud USA riigikoolide õpilasi, tudengeid, täiskasvanuid ja vange. 1995. aastal pälvis ta Sacramento kunstikomisjoni auhinna kunsti õpetamise eest kogukonnale.

“Pole vahet, kas õpetan tavalisi või puudega inimesi,” leiab kunstnik. “Põhiline on õpilase tahtmine paremaks saada ja töösse oma energiat panna.”

Mees räägib, kuidas ta 18 aastat töötas halvatud kunstnikuga, kes maalis suuga ja andis oma elu- ja töötahtega tervetele inimestelegi eeskuju.

Vanoni kinnitab, et loomingulisus on peidus igas inimeses. “Paljud ütlevad, et nad ei oska midagi, aga me oleme sündinud loovateks inimesteks. Kui oma hing töö sisse panna ja pingutada, suudab kunsti teha igaüks,” väidab ta. Lisades, et eriti naudib ta õpetajana õpilaste silmade avamist: kunst ei pea olema kena maal või foto, vaid palju muud kummaliste autode loomisest tegevuskunstini. Tähtis on idee, suhtlemine vaatajaga.

Näitus jääb avatuks 21. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles