“Nähtamatu maja” toob lavale kahe põlvkonna probleemid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana maja metsade vahel pole niisama maja, vaid hoiab endas mälestusi ja minevikku, mis tulevikku mõjutavad. Osades teiste seas Helle Kuningas ja Sten Karpov.
Vana maja metsade vahel pole niisama maja, vaid hoiab endas mälestusi ja minevikku, mis tulevikku mõjutavad. Osades teiste seas Helle Kuningas ja Sten Karpov. Foto: Ants Liigus

Endla teatri Küünis esietendub täna Tiina Laanemi Eesti teatri agentuuri näidendivõistlusel äramärkimist leidnud draama „Nähtamatu maja“, mille Pärnu lavale toob Andres Noormets.

Lavastuses tegeleb kaks põlvkonda – vanaema ja lapselapsed – vanast majast väljakolimise ja asjade pakkimisega. Juhuslikult pööningult leitud päevikutest tulevad aga ilmsiks saladused, mis pööravad nii mõnegi senise arusaama inimestest ja sündmustest pea peale.

Selgub, et maja annab ainult fooni sellele, kuidas mälestused ja minevik inimesi oma haardes hoiavad ning olevikku ja tulevikku mõjutavad.

„Inimese mõtlemine on üldjuhul loopõhine. Aju on kuidagi niimoodi ehitatud. Me elame, hoiame, varjame lugusid. Niisugusesse teadmise ja teadmatuse tsooni satuvad vennad Ralf ja Martin ning nende vanaema Elsbet. Kõik on lihtne ja selge hetkeni, kui senised teadmised enam ei kehti. Saab ära minna või leppida – mälestustega, lähedastega, iseendaga,“ rääkis Noormets.

Laanem on siiani avaldanud kaks romaani ja täna jõuab lavale tema teine näidend. Esikromaan „Väikesed vanamehed“ võitis 2006. aasta Eesti romaaniühingu romaanivõistluse. Teose põhjal kirjutatud näidend esietendus 2010. aastal Viljandis Ugala teatris.

Aastal 2009 ilmus autori teine romaan „Sidrunid ja siilid“. Nimetatud romaanil ja tema teisel näidendil „Nähtamatu maja“ leidub kokkupuutepunkte ja tegelasi, kuid lood on mõlemas täiesti iseseisvad. Näidend leidis äramärkimist Eesti teatri agentuuri 2011. aasta näidendivõistlusel, mille žüriisse Noormets kuulus.

“Laanemi näitemäng oli pea viimane, mida žüriis olles lugesin, ja teadsin kohe, et selle ma teen ära. Millise koha see lugu võistlusel saab, polnud üldse oluline,” märkis Noormets. “Need pildid peavad lugedes kohe tekkima, siis tasub tükki teha. Selle näidendiga oli lavapilt mul kohe olemas.”

Kuna lavastamisega kaasnes niikuinii ettekujutus sellest, milline peaks lava välja nägema, on Noormets ühtlasi “Nähtamatu maja” kunstnik ja helikujundaja.

Valguse autor on Karmen Tellisaar, video tegi Argo Valdmaa, osades astuvad üles näitlejad Bert Raudsep, Sten Karpov, Helle Kuningas, Ago Anderson, Kaili Viidas, Indrek Taalmaa ja Triin Lepik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles