Pärnu doonor on 39 aasta jooksul andnud sada liitrit verd

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu doonor Hans Himanen on 39 aasta jooksul sada liitrit verd andnud.
Pärnu doonor Hans Himanen on 39 aasta jooksul sada liitrit verd andnud. Foto: Ants Liigus

Pärnu doonor Hans Himanen on ligi 40 doonoriks oldud aasta jooksul andnud 100 liitrit verd, teist temasugust vereandjat Eestis ei ole.

Doonor Hans Himanen on 39 aastaga andnud kümme ämbritäit verd ja ise kõige selle üle täpset arvet pidanud. Iga kahe kuu tagant, kui on taas lubatud tulla ja oma 450 grammi verd ära anda, on ta kohal, vahendas ERR..ee "Aktuaalset kaamerat".

Vereandmine ja -võtmine aga käis Hans Himaneni doonorikarjääri algusaastatel hoopis teistmoodi. "Doonor oli riietatud niimoodi, et tal olid seljas justkui kirurgiriided ja peas oli müts, näha olid ainult silmad. Doonor ei näinud, kes tal verd võtab, doonor andis käe läbi luugi n-ö boksi. Nõelad olid ikka tõesti väga jämedad ja kuna nõelad olid korduvkasutuses, tuli neid teritada. Igal reedel õed teritasid käia peal," selgitas Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik.

Hans Himanen meenutabki, et doonoriks olemine mingi lõbu ei olnud - nõelad olnud ikka väga jämedad.

Veretalitus asus 39 aastat tagasi samas majas, kus praegugi. "Ma tulin otse ehituse pealt meestega koos. Üks esmaspäevane päev oli, see oli 1973, 19. juuni," meenutas Himanen.

Pärnus on doonorlus au sees ja palju on neid, kes on presidendilt selle eest teenetemärgi saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles