Sibulkuplid Kihnu saarel

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kihnu muuseumis avati pühapäeval Eesti arhitektuurimuuseumi näitus Eesti õigeusu kirikutest pealkirjaga “Sibulkuplid maastikul”.

Kuplilised õigeusu kirikud kerkivad Eesti maastikel õige ootamatutes kohtades. Piirkondades, kus õigeusk enam levis, mõjuvad nad loomulikult ja on nüüdki hästi hoitud-hoolitsetud (Setumaa, Peipsi veer, Ida-Virumaa, Lääne-Eesti saared). Samal ajal on kümned Eesti pühakojad rohkem või vähem varemeiks muutunud.

Näituse eksponeerimisega tõstab Kihnu muuseum kohapeal tähelepanu keskmesse muu hulgas Kihnu pühakoja rekonstrueerimise problemaatika.

Kuigi tekstides keskendub näitus eelkõige õigeusu arhitektuurile ja selle taustsüsteemile õigeusu kiriku näol, on selle keskmes olevad Arne Maasiku fotod hoopis mitmetahulisemad. Need peegeldavad selle hooneliigi mitmekesisust, aga pakuvad ausat ja ilustamata sissevaadet meie õigeusu sakraalehitistesse ja loovad pinnast arutelule, milline võiks olla nende homne päev.

Väljapaneku koostasid Jaanus Plaat ja Leele Välja.

Näitusega kaasneb mullu välja antud üle 1000-leheküljeline raamat-fotoalbum “Õigeusu kirikud, kloostrid ja kabelid Eestis”, mis sisaldab kõigi Eestis asuvate õigeusu sakraalehitiste fotosid ja koguduste-kirikute ajalugu. Sealsetegi tekstide autor on Eesti kunstiakadeemia professor Jaanus Plaat ja fotod on Arne Maasikult.

Näitus on eesti, vene ja inglise keeles ja jääb Kihnu vähemasti mai keskpaigani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles