“Monomaffia” toob lavale teatri ja muusika

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene näitlejanna Marina Kartseva Uljanovski draamateatrist toob Pärnusse lavastuse “Nataša unistus”. Nukker lugu räägib täiskasvanute ellu astuvast lastekodutüdrukust, keda pole kunagi armastatud ning kelle armastust ei vaja keegi.
Vene näitlejanna Marina Kartseva Uljanovski draamateatrist toob Pärnusse lavastuse “Nataša unistus”. Nukker lugu räägib täiskasvanute ellu astuvast lastekodutüdrukust, keda pole kunagi armastatud ning kelle armastust ei vaja keegi. Foto: Monomaffia

Pärnu rahvusvaheline teatrifestival “Monomaffia 2012” toimub 16.–18. augustil, korraldajatel on programm paigas ja väikesed üllatused varuks.

Käesoleva aasta programmi on valitud kümme monolavastust, mida kolme päeva jooksul teatrisõpradele vaadata pakutakse.

Festivali programmijuhi Triinu Ojalo sõnutsi jäid korraldajad eelmise, esimese festivaliga väga rahule ja publik võttis esinejad soojalt vastu.

“Eelmisel aastal veidi kartsime publikuhuvi vähesust, kuna tihti kahtlevad inimesed monolavastustes: ainult üks näitleja on laval, kas ikka saab kogu piletiraha eest teatrit?” rääkis Ojalo oma kogemustest. “Õnneks jätkus vaatajaid kõikidele etendustele. Festivali üks eemärke ongi tuua esiplaanile näitleja, tähtsustada teda teatriprotsessis.”

Sellesuvise “Monomaffia” programmi koostamisega alustati juba sügisel.

“Kõiki lavastusi me ise vaadata ei jõudnud, kogusime infot internetist ja heade soovitajate kaudu,” kommenteeris festivali kunstiline juht Indrek Taalmaa lavastuste otsimist. Ja lisas: “Seekord lisame põhiprogrammile kõrvalprogrammi, et festivalist saaks osa veel rohkem inimesi. Plaanis on sisse tuua muusika pool, läbirääkimised käivad eri artistidega muusikaliste monoloogide esitamise asjus.”

“Monomaffia” off-programm sisaldab etendusi kõige pisematele teatrisõpradele, noored sõltumatud teatritegijad osalevad Trelliteatri kavas.

Raadio festivalil

Ojalo kinnitusel ei taha festival jääda loorberitele puhkama, vaid püüab leida uusi põnevaid teatrivorme. Nii avatakse seekord Raadioteatri kuuldemängukohvik, kus saab kuulata salvestusi Eesti Raadio kullafondi kuuluvatest kuuldemängudest. Esitamisele tuleb näiteks Endla teatri lavastaja Andres Noormetsa “Vaikus ja karjed”, mis on pälvinud festivalil “Prix Europa 2010” parima kuuldemängu auhinna.

“See on omamoodi sotsiaalne eksperiment, mis tunne tekib seltskonnas kuuldemängu kuulates, tavaliselt kuulatakse ju üksi raadiost või autoga sõites,” julgustas Ojalo huvilisi raadioteatriga tutvuma.

Koostöös Eesti näitemänguagentuuriga on välja kuulutatud mononäidendite võistlus, mille võitja festivalil selgub. Korraldajate jutu järgi ei kirjutata mononäidendeid just palju, konkursi mõte on kirjutajaid ergutada ja neile motivatsiooni anda.

Lavastused Eestist ja Soomest

Eesti teatreid esindab neli lavastust. VAT Teater osaleb mais esietenduva verivärske lavastusega “Rekvisiitori tähetund”, lavale astub Lauri Saatpalu.

Samuti äsja valminud, ulmeklassikasse kuuluva lavastusega “Lilled Algeronile” tuleb festivalile Rakvere teater. Näitleja Lauri Kaldoja on oma osatäitmise eest juba ohtralt kiidusõnu pälvinud.

2008. aastast Eesti draamateatri laval olnud lavastuses “Kõik on täis” näeb Taavi Teplenkovi. Koduteatrit esindab Sepo Seeman ülimenuka monokomöödiaga “Eesti mees ja tema poeg”.

“Monomaffia” jätkab Soome legendaarsete vanema põlvkonna näitlejate tutvustamist. Kui eelmisel aastal osales festivalil kultusnäitleja Lasse Pöysti, siis nüüd on vaatajail võimalus kohtuda Soome teatri kuningannaks nimetatava Seela Sellaga.

“Seela Sella stand-up” naerutab ja paneb kaasa mõtlema ühe vana naisega, kes räägib elust tänapäeva Soomes. Sella arvab, et kui oled juba teatud vanuses, võid välja öelda kõik, mida asjadest arvad, ja näitlejal on päris palju öelda.

Saamide elu ja lastekodutraagika

Norrast tuleb festivalile saami päritolu näitleja Sara Margarethe Oskal, kes on kirjutanud mononäidendi saami legendidest, naljadest ja joikudest ning lavastanud selle nüüdisteatri võtmes. Tükk on saami keeles, kuid tõlkest on saanud lavastuse osa, sest näitlejatar juhib ise lavalt tõlkeprotsessi.

Põnevaima stsenograafiaga osaleb festivalil Läti noorema põlve üks populaarsemaid näitlejaid Andris Bulis. “Lend” on autobiograafiliste sugemetega seitsmest loost koosnev jutustus noore mehe unistustest, hirmudest ja elust.

Charlotte Engelkes on Eesti teatrihuvilistele tuttav “Baltoscandali” festivalilt. Moodsaimat teatrikeelt kasutav, laulu, tantsu ja sõna võrdselt hästi valdav näitlejatar toob Pärnusse monolavastuse “Sweet“ (“Magus”). Näidend esietendus 2000. aastal Saksamaal ja sellest ajast peale menukalt tiirelnud maailma festivale pidi.

Uljanovski draamateater Venemaalt lavastusega “Nataša unistus” on festivali kõige karmima sisuga näidend. Noor vene näitlejatar Marina Kartseva toob suure kaasaelamisega vaatajate ette liigutava loo lastekodutüdruku troostitust elust ja unistuste purunemisest.

Prantsusmaalt jõuavad Pärnusse näitleja Thierry Remi ja Théâtre du Pont Tournant. Patrick Süskundi “Kontrabass“ peaks Eesti teatrisõpradel meeles olema Aarne Üksküla legendaarse osatäitmisega samas lavastuses.

Uuendusena jälgib sel aastal teatriprofessionaalidest hindajate kõrval etendusi publikužürii. Etendused toimuvad Endla teatri kolmes saalis ja Tervise kultuurikeskuses. Festivalipileteid saab hakata ostma mai lõpus. Rohkem infot leiab “Monomaffia” kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles