Pärnut tabab tegevuskunstiplahvatus

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ville-Karel Viirelaid osales tegevuskunstifestivalil mullu ja astub üles tänavugi.
Ville-Karel Viirelaid osales tegevuskunstifestivalil mullu ja astub üles tänavugi. Foto: Ants Liigus

“Diverse Universe” on iga-aastane läbi Ida-, Lääne-, Lõuna- ja Põhja-Euroopa rändav festival, mis kaasab üle 200 rahvusvahelise kunstniku ja ühendab 25 linna 11 riigis.

Festival sai oma Euroopa avalöögi eile Tallinna kunstihoones performance’iplahvatusega „Zero Tolerance” ja täna esinevad poeedid Eesti kirjanike liidu saalis kirjandusliku kolmapäeva raames.

19.-23. aprillini ehk homsest esmaspäevani ollakse Pärnus ja 25. aprillil ehk järgmise nädala kolmapäeval Tartus.

Seejärel läbivad tegevuskunstnikud nomaadidena mandri, peatudes Lätis Riias (26.04), Leedus Vilniuses, Alytuses ja Jonavas (27.04-2.05), Tšehhis Kolinis ja Prahas (3.-7.05), Saksamaal Leipzigis ja Berliinis (7.-18.05), Prantsusmaal Pariisis (20.-23.05), Toulouse’is ja Marseille’is (28.05-10.06), Hollandis Rotterdamis, Eindhovenis ja Nijmegenis (24.-28.05), Hispaanias Barcelonas ja Bilbaos (4.-8.06), Norras Bergenis ja Oslos (14.-17.06), Soomes Vaasas (20.06) ja Poris (22.-24.06) ning Inglismaal Londonis (5.-7.07).

Peaesinejaiks juubilar Lapin ja poeet

Tallinna peaesineja oli Pärnuski üles astuv poeet Ron Whitehead Louisville’ist, kes Maarjamaale jõudis Kentucky hillibilly-bändiga Son of The Widow koosseisus Andy Cook, Kelly Cook ja Matt Thomasson.

The Bread Warrior, taanlane Soren Dahlgaard maalib modelle publiku silme all. Soome bändi Cleaning Women solist CW001 koos VJ Poesiloega eksponeerib multimeediainstallatsiooni. Festivali üks nimekamaid esinejaid on Black Market Internationali rühmituses tegev hollandlane Jaques Van Poppel.

Juba aasta Eestis resideerinud California päritolu Steve Vanoni monteerib kokku tuldpurskava pulse jet’i, mis kirjelduse järgi möirgab nagu lennukimootor. Festivaliks saabub Eestisse ka tema Sacramento HorseCow kommuuni partner Ken Siebert.

“Diverse NY”

Taas on Eestis aastatetagune festivali peaesineja Berlin Performunion, samuti Kaoutar Aboueloula Marokost, Da Yeon Kim ja Jung Hoon Lõuna-Koreast ning Peppe Rosvik Soomest.

Kodumaine peaesineja on tänavu oma 65 aasta juubelit tähistav Leonhard Lapin, kelle eksistentsiaalne etendus algas Tallinnas Vabaduse platsil eile pimeduse tulles.

Non Grata eestimaistest liikmetest on tuuribussis Devilgirl, Anonymous Boh Little Tom ja C.n.o.p.t, rahvusvaheline kunstnike seltskond vahetub festivalibussis aeg-ajalt.

Festivali eestvedaja Al Paldrok märkis, et möödas on “Diverse Universe’i” New Yorgi osa: 19.-22. märtsil vältas performance’imaraton East Village’is Dino Eli galeriis Manhattanil.

“Diverse NY” koondas endasse kogu Suure Õuna liigirikkuse Euroopast, Aasiast ja Aafrikast, esindatud oli Non Gratagi.

 

Esinejad Pärnus

* Neljapäeval Pärnu uue kunsti muuseumis Soren Dahlgaard;

* reedel Pärnu linnagaleriis Jaques Van Poppel, Berlin Performunion, Frederic Krauke, Mathieu Sylvestre, Andreas Stadler, Michael Steger;

* laupäeval Pärnu linnagaleriis Jung Hoon, Triste Sire, Ken Siebert, Steve Vanoni, Ron Whitehead & Son of The Widow, Andy Cook, Kelly Cook, Matt Thomasson, Peppe Rosvik;

* laupäeval Academia Non Gratas Ron Whitehead & Son of The Widow, Andy Cook, Kelly Cook, Matt Thomasson, Da Yeon Kim, CW001 + VJ Poesiloe, Ville-Karel Viirelaid, Katja Oksanen;

* esmaspäeval Pärnu keskraamatukogus Ron Whitehead.

Andmed: Al Paldrok, Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles