Volikogu liige võitles võlanõustamise välja

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu liige Krista Nõmm.
Pärnu linnavolikogu liige Krista Nõmm. Foto: Urmas Luik

Esimest korda selle võimuliidu ajal toetas Pärnu linnavolikogu eile volikogu liikme esitatud eelnõu, lõpuks andis ka linnavalitsus järele ja nõustus võlanõustamisteenuse osutamisega.

“Mul on hea meel, et linnavalitsus on oma jäika seisukohta muutnud, pööranud näo rahva poole,” ütles linnavolinik Krista Nõmm eile volikogu istungil esinedes. Võimuliitu kuuluva Isamaa ja Res Publica liikmena oli Nõmm mitu kuud üritanud võlanõustaja vajalikkust tõestada, kuid kohanud linnavalitsuse tõrjuvat suhtumist.

Linnavalitsus oli alguses vastu

Esmaspäeval otsustas linnavalitsus, et ta ei toeta Nõmme eelnõu. Selle esialgses versioonis tehti linnavalitsusele ülesandeks luua koosseisuväline võlanõustaja ametikoht, et pakkuda linnakodanikele tasuta professionaalset võlanõustamisteenust.

Linnavalitsus leidis, et sotsiaalosakonna neljast sotsiaalkonsultandist, linnasekretärist ja töötukassa võlanõustamise teenusest piisab, et hättasattunuid aidata. “Arvestades linna pingelist eelarvet, ei pea linnavalitsus võimalikuks täiendavate kulutuste tegemist võlanõustamise ametikoha töömahu suurendamise näol,” seisab linnavalitsuse otsuses.

Nõmme arvestuste kohaselt oleks võlanõustaja hinnanguline tööjõukulu 12 000 eurot aastas ehk 1000 eurot kuus. Tema hinnangul on Pärnu linn suuteline sellise summa linnavalitsuse reservfondist või olemasoleva palgafondi arvelt leidma.

Spetsialistid toetasid

Linnavalitsuse sotsiaalosakonna hoolekande ja toetuse peaspetsialist Raul Kivi rääkis Pärnu Postimehele, et võlanõustaja koht oleks Pärnus hädavajalik. Kivi sõnutsi keskenduvad sotsiaalkonsultandid ja linnasekretär oma töös muule ning võlanõustamiseks pole neil aega ega oskusi.

“Erinevalt sotsiaalkonsultandi tööst on võlanõustaja igapäevasteks teemadeks maksegraafikute koostamine, võlausaldajatega läbi rääkimine, maksepuhkuste taotlemine, suhtlemine kohtutäituritega, abistamine aegunud võlanõuete tühistamisel, eraisiku pankrotimenetlusega seonduv, võlgnike õigused ja kaitse kohtumenetluse ja vara arestimise käigus, abistamine eri lepinguliikide vahel valimisel, võlgniku majapidamiseelarve koostamine ja analüüsimine, võlgnike motiveerimine,” selgitas Kivi võlanõustaja töö spetsiifikat.

Töötukassa Pärnumaa osakonna teenusekonsultant Pille Pärna selgitas, et töötukassa saab teenust osutada ainult töötuna arvel olevatele inimestele ja võlanõustaja jutule ei pääse otse, vaid sinna suunab juhtumikorraldaja.

Avalikku konflikti välditi

Nõmme asus toetama eelnõu arutamisel juhtivkomisjoniks olnud majanduskomisjon. Pärast seda, kui Nõmm oli valmis eelnõu muutma ja ametikoha moodustamise asemel teenuse osutamisega leppima, hääletasid volikogu liikme eelnõu poolt kõik majanduskomisjoni liikmed.

Linnavalitsusel oli valida, kas anda järele ja üritada diplomaatiliselt taganeda või asuda volikogu liikmetega avalikku konflikti. Nimetuks jääda sooviva volikogu liikme sõnutsi oleks linnapea käskivas toonis esinemine pannud nii mõnegi esialgu kõhkleva linnavoliniku eelnõu poolt hääletama, sest juba ammu on õhus küsimus volikogu liikmete sõltumatusest.

Volikogu istungil esinenud abilinnapea Jane Mets ütles, et pärast majanduskomisjoni istungit, kus eelnõu sõnastust muudeti, oli linnavalitsus sellise teenuse osutamisega päri.

Abilinnapea üritas küll seletuskirja sõnastust muuta, et võlanõustamisteenuse aastamahuks jääks 5000–6000 eurot, aga kui Nõmm sõnas, et 12 000 euro ees on sõna “kuni”, leppis ta sellega.

Usutluses Pärnu Postimehele rääkis Mets, et riigi toimetulekutoetuse alalõigus teenuste korraldamise kuludeks on eelmisest aastast tekkinud 5000–6000 euro suurune vaba jääk, mille eest saaks kuni 24 tundi kuus võlanõustamisteenust osutada. Vajalikku inimest hakatakse alles otsima, sellekohaste kursuste läbinuid on Pärnus vaid kaks.

“Kui jutt on 100 inimesest, kellest pool on maakonnast, siis kindlasti on Pärnumaa omavalitsuste liit nõus teise poole juurde panema,” avaldas Mets lootust.

Nõmm oli rahul, et Pärnu astub nüüd teiste omavalitsustega ühte jalga ja üritab oma kodanikke nende mures aidata. Kohtutäiturite tellimusel Pärnumaal võlglaste vara turuväärtust hinnates on ta küllalt näinud ummikseisus inimesi, kelle olukorda on kõrvaltvaatajatel raske hinnata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles