Kilingi-Nõmme valmistub matemaatikuid trehvama

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme gümnaasium.
Kilingi-Nõmme gümnaasium. Foto: PP

Kilingi-Nõmme gümnaasiumi pere valmistub võõrustama üleriigilise matemaatikavõistluse “Nuputa 2012” lõppvoorust osavõtjaid, aprilli viimasel laupäeval jõuab linna poolesajast koolist paarsada õpilast.

“Oleme ülesanded omavahel ära jaganud: kes tegeleb õpilaste vastuvõtu, kes nende toitlustamisega, võistlejaid saatvatele õpetajatele korraldame ekskursiooni linna ümbruses, käime Eesti Metsataime taimlas ja tahame jõuda Voltveti mõisa,” rääkis Kilingi-Nõmme gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Anne Aasamets.

Eesti matemaatika seltsi ja Tartu ülikooli teaduskooli koostöös toimub “Nuputa” võistlus 28. korda. Finaalile eelnesid märtsis maakondlikud voorud ja Kilingi-Nõmme võttis tänavuse lõppvõistluse korraldamise enda kohustuseks läinud kevadel Kohtla-Järvel toimunud finaalis.

“”Nuputaga” oleme tegelnud oma koolis aastaid, pääsenud finaali ja kui küsiti, kes on nõus sellekevadist lõppvõistlust korraldama, andsime nõusoleku,” mainis Aasamets, lisades, et seekord esindab kodulinna kooli kaks võistkonda.

Osalejad võistlevad 5.–6. klassi ja 7. klassi arvestuses, mõlemas 30 võistkonda, kokku võtab üksteiselt mõõtu 210 õpilast üle 50 koolist. Nii et laupäeval, 28. aprillil suureneb Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilaste arv poolteist korda.

Kaugeimad tulijad on Virumaalt Kohtla-Järvelt, nemad jõuavad Eesti teise otsa võistluspäeva eelõhtul ja ööbivad korraldajakooli õpilaskodus.

Esimene “Nuputa” toimus 1984. aastal Eesti Televisioonis 35minutise võistlusena, 1993. aasta sügisest hakkas seda organiseerima Tartu ülikooli teaduskool. Alates 2000/2001. õppeaastast korraldati ainult maakondlikke voore ja lõppvoor toimus kaheksa aastat järjest Rapla Vesiroosi gümnaasiumis. Kilingi-Nõmmele eelnenud kevadetel on finaalid olnud Tartus, Paides, Kohtla-Järvel.

Võistkonnas on 5.–6. klassidel neli ja 7. klassidel kolm õpilast, kes peavad peast arvutama, lahendama matemaatilise ristsõna, nuputamis-, loovus- ning “jah/ei” vastuseid nõudvaid ülesandeid.

Õpetaja Aasametsa jutu järgi arendab “Nuputa” õpilastes loogilist mõtlemist, meeskonnatööd, ülesannete lahendamise oskust, suurendab tahet õppida matemaatikat ja muidugi pakub osalejatele ja neile pöidla hoidjatele võistluspinget.

“Meie kooli kogemuse järgi on kõik õpilased, kes on jõudnud lõppvooru, pääsenud pärast gümnaasiumi lõpetamist tasuta kohale kõrgkoolis,” väitis Aasamets, keda Eesti matemaatikute selts tunnustas Gerhard Rägo nimelise mälestusmedaliga.

Matemaatikute ringkonnas maineka autasuga väärtustas selts Anne Aasametsa kui kauaaegse pedagoogi IT-alast tööd, internetipõhist õppekorraldust ja panust erialaõpikute-töövihikute koostamisel ja retsenseerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles