Kütusefirma asus Raeküla raudteejaama hoonet lammutama

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus asuti Raeküla raudteejaama hoonet lammutama.
Pärnus asuti Raeküla raudteejaama hoonet lammutama. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus algasid viimase aasta jooksul palju kõneainet tekitanud Raeküla raudteejaama hoone lammutustööd.

Kuigi hoone ise on veel püsti, on jaamahoone seest tühjaks tehtud, eemaldatakse erinevaid ehituskonstruktsioonide osi ja korjatakse kokku maja ümbritsenud tänavakivid. Tulevikus lammutatakse jaamahoonegi.

Krunt, millel jaamahoone asub, kuulub kütusefirmale Olerex, kes on avaldanud sinna soovi rajada kütusetankla koos kaupluse ja kohvikuga.

Tänaseks on lõppenud kõik kinnistut puudutavad kohtuvaidlused ja kütusefirmal on Pärnu linnavalitsuse poolt väljastatud kehtiv lammutusluba.

Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli sõnade kohasel praegu veel aktiivset lammutustööd ei toimu. „Demonteerime seadmeid, sulgeme kommunikatsioone ja töötame siseruumides,“ sõnas ta. Need tööd peaks saama tehtud kuu aja jooksul. Töid teostab OÜ Remate Grupp ja omanikujärelevalvet OÜ DE Projekt.

Uue teenindusjaama ehitusega saab firma alustada alles pärast ehitusloa väljastamist. „Kuna tegemist on kinnistuga, millele laienevad arhitektuurilised eritingimused, siis planeerime teenindusjaama planeeringu ja arhitektuuri lahendamisele pöörata tavalisest rohkem tähelepanu,“ selgitas Moppel.

Praegune Pärnu raudteejaama hoone valmis Raekülas Riia maantee ääres 1985. aastal tollase Pärnu linna peaarhitekti Kuno Raude projekti järgi.

Raude on pea aasta jooksul rünnanud jaamahoone lammutamist teravalt, kuid sattus märtsi alguses skandaali lammutamist takistavatest vaietest loobumiseks jaamahoone praeguselt omanikult raha küsimisega.

1. märtsil Raudelt kütusefirma Olerex kinnisvara haldavale Aqua Marina ASile saadetud kirjas avaldas arhitekt valmisolekut vaietest ja autoriõigusest loobumiseks, kui firma tasub talle 4000 eurot. Kompromissettepaneku vastuvõtmata jätmise korral lubas ta esitada hoone lammutamise keelamiseks hagi kohtule.

Vastuseisu hoone lammutamise suhtes näitasid veel MTÜ Raeküla selts, MTÜ Õigustatud Ootus ja mitmed Raeküla elanikud.

Viimati tegutses jaamahoones kohvik Rae Café, kuid lõpetas eelmisel kevadel Liivi tee ehitusega kaasnenud kaevetööde tõttu seal tegevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles