Peeter Jõgioja paneb pärnakad trumme mängima

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Jõgioja õpetab täna pärnakaile trummi baasrütme ja mõõdab löögikiirust.
Peeter Jõgioja õpetab täna pärnakaile trummi baasrütme ja mõõdab löögikiirust. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sel reedel, 27. aprillil võivad pärnakad esimest korda osaleda kuursaalis trummikaraokes, mida juhendab legendaarne trummar Peeter Jõgioja, kes peab liigeseprobleemide tõttu olema suurema osa ajast voodis.

“Tegu on põhimõtteliselt nagu tavalise karaokega, ainult laulmise asemel mängivad inimesed lugudele peale trumme,” selgitas Jõgioja. “Paneme lavale elektroonilise trummikomplekti ja õpetan soovijaile kohapeal kiirkorras baasrütmid selgeks. Need on väga lihtsad ja igaüks omandab need mõnekümne sekundiga. Meil on 2000 loo fonogrammid, millele saab trumme peale mängida.”

Jõgioja on korraldanud trummikaraoket pea neli aastat ja reeglina minevat rahvas üritusega kiiresti kaasa.

“Trummaritele ei paku see midagi, aga inimestele, kes soovivad uut ja lõbusat kogeda, on tegu paraja ettevõtmisega,” julgustas Jõgioja. “Tean isegi inimesi, kes on esimest korda elus proovinud trumme karaokel ja neil on tekkinud asja vastu nii suur huvi, et nad on ise juurde õppinud ja jäänudki trumme mängima.”

Peale trummimängu saab reedel lasta mõõta oma löögikiirust.

“Löögikiiruse lugeja on publiku jaoks eriti põnev asi,” lubas Jõgioja. “Teeme võistluse ja parimatele on mul auhinnad kaasas. Naised näitavad tihti imeaegu.”

Meedias on olnud palju juttu Jõgioja terviseprobleemidest. Mehe sõnade kohaselt peab ta veetma suure osa päevast pikali, sest liigesed ei luba tal liikuda.

“Mul on välja vahetatud puus ja üks põlv,” seletas Jõgioja. “Paar kergemat operatsiooni seisab veel ees. Kuigi väljast ei paista mu hädad enam välja, läheb valuvaigisteid ikka vanamoodi. Aga suhtun sellesse rahulikult.”

Sellele vaatamata harjutab Jõgioja päevas tunde.

“Mul on spetsiaalne tool ja trummipadjad, millel külili olles harjutan,” selgitas ta. “Peale selle teen eraldi harjutusi jalgadele. Olen leidnud mängimisel oma süsteemi, kuidas kasutada rohkem lihasjõudu ja kurnata vähem liigeseid.”

Jõgioja lisas, et iga esinemine kurnab teda siiski niivõrd, et pärast kontserti peab ta olema vähemalt tunni pikali.

Kuigi Jõgioja salvestas hiljuti stuudios oma esimese singli, ei ole ta enda kinnitusel soolokarjääri tegemisele ülemäära tõsiselt mõelnud. Siiski on tal õhus üks variant, millest mees aga lähemalt rääkima ei nõustunud.

“Trummarina soolokarjääri tegemine on ka sellepärast keeruline, et pead olema neutraalne ja sobituma kõigi stiilidega,” selgitas Jõgioja. “Olen kõik Pärnu diskoteegid läbi käinud ja igal pool on sõltuvalt peo stiilist erinev publik. Mina pean neile kõigile meeldima.”

Kuigi oma show’d Jõgioja reedel Pärnus ei näita, lubab ta publikule meeldejäävat õhtut trummide taga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles