Igapäevaturvalisus meie ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulihaavaga kannatanu.
Kuulihaavaga kannatanu. Foto: Liina Toome

Kui Arno isaga koolimajja jõudis, polnud tunnid veel alanud. Kooliõuelt kostusid kurjakuulutavad hõiked ja kisa. Lähemal uurimisel selgus, et kooliõuel oli auto kahele rattale otsa sõitnud ja viga oli saanud kolm teismelist. Autojuht oli endast nii väljas, et abistajat temast polnud ning kiirabiauto helisireene veel kõrv ei püüdnud. Seega tuli abistama asuda neil, kes meie kõrval, ehk siis pealtnägijatel ja möödujatel.

Õnneks oli see vaid üks paljudest stsenaariumitest, mis mängiti läbi reedest pühapäevani kestnud naiskodukaitse ja kodutütarde vabariiklikul esmaabi erialavõistlustel Valgamaaal Puka alevikus, kus lõid võistlejatena kaasa ka neli pärnakat.

Pärnut ja Pärnumaad esindasid naiskodukaitsjad Maie Pitsal ja Tiina Kadak ning kodutütred Andria Hüva ja Pirgit Tamm.

Ülesandeid oli palju ning võistlejatel tuli lahendada väga elulisi ülesandeid. Lisaks avariipaigale tuli anda abi köetava telgi põlengus kannatanutele, mõnuainete mürgistuse saanud noortele, suurte väliste verejooksudega kannatanutele. Tuli teha elustamist ning abistada ühte õnnetut noormeest, kes kaaslase tulirelvaga mängimise tagajärjel oli saanud kuuli kõhtu.

Lisaks võistlusele oli osalejatele korraldatud ka õpitoad, kus vajalikke punkte küll ei saadud, kuid oskused edaspidiseks eluks keerulistes olukordades hakkama saamiseks küll.

Veeohutuse poolelt õpiti heitma päästerõngast ja päästeliini ning kinnitama päästevesti selga nii, et sellest ka kasu oleks. Tuleohutuse poole pealt õpiti kasutama tulekustutit ja tulekustutustekki. Lisaks oli veel õpituba, kus õpetati väikelapse ja imiku elustamise erisusi võrreldes täiskasvanuga.

Ja nagu mainitud sai, siis põhirõhk oli ju ikka sellel, et vabariigi teiste piirkondadega mõõtu võtta. Võistlustules oli 14 võistkonda üle Eesti. Ja mis seal rõõmu varjata, pärnakatel läks hästi. Koju sai toodud väärikas neljas koht. Esimene koht läks Valka, teine Tartusse ja kolmanda koha sai Põlva.

Küll on hää ringi liikuda teadmisega, et meie keskel liigub inimesi, kes oskavad õigesti käituda kriitilistel hetkedel ja arendavad end selle nimel, et elu meie ümber oleks veidigi turvalisem.

Kaitseliit ja selle eriorganisatsioonid pööravad suurt rõhku sellele, et nende inimesed oleks koolitatud. Ja suur aitäh neile selle eest, sest oskuslikkus rasketes olukordades hakkama saada parandab veidikenegi nii, sinu, kui minu ja meie kõigi turvalisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles