Ranno Künnap: Kes vastutab Pärnus lohakuse ja hoolimatuse eest?

, Pärnu linnavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Künnap.
Ranno Künnap. Foto: PP

Liikudes kodulinna Pärnu tänavail, jääb sageli silma mustus. Kevadised tänavad ja kõnniteed lagunevad ning on räämas. Ja mitte ainult ...

Millal nähti viimati linnas kojameest usinalt luuda keerutamas? Hästi, kui mitte kojameest, siis tänavapuhastusmasinat? Usun, paljud nõustuvad: selline mees või siis aparaat on Pärnus tänapäeval haruldus.

Räpakaid ja jalakäijate ning autojuhtide närve lõhkuvaid teid ei saa õigustada torutöödega. Mustuse ja löökaukudega hiilgavad ju needki tänavad, kus torutöid ei tehta.

Linnavõimu kokkuhoiupoliitika, mis väljendub tänavate pimendamises valgustitest pirnide väljakeeramisega, säästab küll troostitust vaatepildist öösel, päevavalges see kokkuhoiumeede ei päästa. Häbi on oma kodulinna pärast, piinlik on vaadata sellist räpakust ja lohakust. Sama räpakus, lohakus ja oma kogukonnast mitte hoolimine paistab silma linna juhtimises tervikuna.

Kes on süüdi?

Kas süüdi on tuul, mis keerutab tolmu Jannseni tänaval ja Tallinna maanteel, või autojuhid, kes uuristavad seal löökauke?

Kas süüdlaseks on teismeline, kes tühja krõpsupaki maha viskab? Või hoopis legendaarne Vova Sindist, kes ei jõua maas vedelevaid pudeleid oma lahutamatusse taarakotti korjata?

Ei, ei üks ega teine. Linnavalitsuse majandusosakond peaks olema üksus, mis jälgib heakorda. Kuid majandusosakonnal pole aega. Majandusosakond müüb kraavi kaevamise eest Loode-Pärnu tööstuskülas puid. Ei, kraavi ei kaevata õilsatel põhimõtetel, nii nagu seda tegi mängufilmist tuntud näitleja Joller, saamaks paremaks, saamaks inspiratsiooni.

Nii ripubki kraavi kaevamise ümber Pärnus halb lõhn. See lõhn on sedavõrd halb, et reageerima hakkas isegi linnavõimu sisekontrolli nina. Nina, mis leidis kiirelt ametniku ning kes seda teab ja kuidas andis eraettevõtjale loa lageraieks, saades vastu puhastatud kraavid.

Küsimus ei olegi kraavides. Tõsi, nad tuli puhastada. Ent kuidas? Naljakas on lugeda linnavalitsuse pressiesindaja vahendatud teadet, et juhtunut uuritakse ja proovitakse välja selgitada, kas linn sai tehinguga kahju. Julgen väita, et linn sai tehinguga kahju.

Kuidas ja mis ulatuses see kahju eurodes väljendub, seda me ei tea. Ja kas saamegi üldse kunagi teada. Puit on töödeldud ja selle jälgi ajada on niisama hästi kui võimatu.

Kindlasti sai jälle kord kahju kodulinna maine. Kuidas saab ametnik, kes peaks olema mutrike linna juhtimises, omada sellist võimu, et vilistada kõigile seadustele ja teha niisuguseid otsuseid?

Kes on üldse ametnik Pärnus ja mis sunnib teda sedasi käituma? Kas alatasustatus või kadedustunne, mis tekib siis, kui ta vaatab palgapäeval oma pangakontot ja mõtleb, et töötab Eesti ühe paremini tasustatava linnapea alluvuses? Loodan siiralt, et juhtunut ei unustata ja süüdlane saab karistada.

Topeltstandarditest

Ometi on igal medalil kaks külge. Linnal on valitud juhid, kes peaksid jälgima alluvate ametnike tööd.

Need erakonnad, mis omavad võimu Pärnus, on Tallinna linnavolikogus opositsioonis. Tallinna ametnikkegi on raputanud skandaalid. Küll võetakse kaitsepolitsei väitel meelehead rahas, küll perele soodsates teenustes. See on olukord, mida peab taunima iga kodanik.

Peaasi, et iga sellise asjaolu – olgu see järjekordne pistiseskandaal või artikkel kaitsepolitsei aastaraamatus – ilmnedes alustab opositsioon Tallinnas linnavalitsuse umbusaldamist. Opositsioon, mis on Tallinnas niisama nõrk kui Pärnus, ei saavuta paraku resultaati enne kui valimistel. Kes teab, kas siiski.

Alati on kõlanud üleskutseid, et patustanud ametniku ülemus, olgu selleks linnapea või abilinnapea, võiks või peaks tagasi astuma. Kõlavad üllad fraasid poliitilisest vastutusest, üleskutsed käituda riiklikult.

Hea näide on siin majandusminister Juhan Parts, kellele ei meeldinud maanteeameti juhtide “tööreis“, mis viis nad suusatama. Aga meie linnapea viibib aprilli lõpust mai alguseni väga tähtsal töövisiidil Ameerika Ühendriikides, osaledes kummalise nimega koolitusel “Waterfront development“. Ei oskagi seda koolitust ja selle tähtsust Pärnu linnale kuidagi tõlkida.

Kerkib küsimus, kas erakonnad erinevad piirkonniti. Kas isamaaliitlane või reformierakondlane Tallinnas erineb näiteks Pärnus elavast isamaaliitlasest või reformierakondlasest? Pean silmas aateid.

Kui ei, kui ideaalid, mille poole püüeldakse, ei erine, siis miks ei võeta ette Pärnu majanduse eest vastutava abilinnapea Romek Kosenkraniuse umbusaldust volikogus ega nõuta poliitilist vastutust?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles