Jannsen tolmab ligikaudu kuu aega

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste tervisele ohtlik kvartsitolm hõljub külatanumat meenutaval Jannseni tänaval hommikust õhtuni ja nii veel vähemalt kuu aega.
Inimeste tervisele ohtlik kvartsitolm hõljub külatanumat meenutaval Jannseni tänaval hommikust õhtuni ja nii veel vähemalt kuu aega. Foto: Ants Liigus

Pärnu Jannseni tänava elanikke kimbutavat tolmu peaks vähemaks jääma, sest torutööde tõttu juba pikemat aega külatanumat meenutavat tänavat hakati kastma.

„Kokkulepe oli, et hommikune tipptund tuleb mööda lasta, vastasel juhul jääb seal liiklus seisma,” tõdes Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna teede peaspetsialist Jaak Kanniste üleeile, kui kastmisauto pühitud tänavale esimest korda vett piserdas.

Kastmisest vähe abi

Paraku oli sellest vähe abi, kuna tuul, päike ja tänaval sõitnud masinad nullisid tehtud töö alla tunniga.

Nii tunnistasid seejärel vaid veeniisked teeservad, et Jannsenis oli üritatud tolmuga võidelda.

„Töötegemine on töötegemine ja selliste ilmade puhul nagu praegu tekib tolm paratamatult, kui kaevikud lahti ega ole võimalik asfalteerida,” nentis linnavalitsuse ametimees. „Pole mõeldav, et üks auto muudkui tiirutab objektil ja kastab. Kui tekib pori, ei meeldi see inimestele samamoodi nagu tolmgi.”

Kanniste märkis, et kuivõrd kurtmist tolmu pärast on palju, on nad kogu aeg töödel nõudlikult silma peal hoidnud, paraku pole seegi aidanud.

Eriti veel arvestades, et ükski eeskiri ei kohusta torustike paigaldajaid töötama tolmuvabalt ehk lähedal asuvate majade elanike ja tööde tegemise paika läbivate autode juhtide sõbralikult.

„Esiteks ei näe normid sellist asja ette, teiseks sõltub ehitajatelgi nagu ikka kõik rahast. Nad teevad täpselt nii palju, kui normid ette näevad ja mitte üks kriips rohkem,” rääkis teede peaspetsialist. „Kuni asi ei puuduta inimese rahakotti, võib igasuguseid asju küsida, aga kui te ehitaja oleksite, ei teeks teiegi ühtegi liigset liigutust, mis teil kotist raha viib.”

Küll oli Kannistel otseseid etteheiteid mööda Jannsenit sõitvatele autojuhtidele. Seda seoses tööde piirkonda paigaldatud keelumärkidega, millel fikseeritud suurimat kiirust ei pea sohvrid millekski, tuisates tööde tsoonis, nagu neil tahtmist on.

„Autojuhid saavad ise kaasa aidata, et tolmu nii palju ei oleks,” ütles Kannistu. „Kui on kiiruspiirang 30, ei pea tõmbama 50ga, vaid parem 30st veel vaiksemalt: mida kiiremini sõidetakse, seda enam tolmu.”

Seesama hoolimatus pahandas Anto Merisaart Jannsenis töid tegevast AS Nordeconist. Tema väitel pole haruldased juhud, kui mõni masin kihutab tööde alast läbi sellise kiirusega, nagu oleks tal plaan kohe-kohe lendu tõusta. Samuti keerutavad hullusti tolmu suured täies lastis veokid.

Uus kate 6. juuniks

Kahjuks pole lootust, et Jannsenis tolmu üldse ei kerkiks. Ehkki tänavat kastetakse konkreetse päeva ilmast lähtudes, tehakse seda eeltoodud põhjustel vett säästvalt. Küll kavatsetakse Jannsenit niisutada tihedamini kui kord päevas.

„Tänav on kastetud ja olukord minu hinnangul normaalsem,” tõdes Merisaar üleeile keskpäeval Jannsenis avanenud pilti hinnates.

Päris normaalseks peab tänav täies pikkuses saama umbes kuu pärast, kui torud on paigaldatud ja uus mustkate paigas.

„Jannseni tänava ja Tallinna maantee sõidutee taastamise tähtaeg on 6. juuni, 11. juuniks on ka kõnniteed asfalteeritud,” ütles AS Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles