Tantsud Ullo Toomile

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatantsuansambel Kajakas.
Rahvatantsuansambel Kajakas. Foto: Urmas Luik

Sel aastal tähistatakse rahvatantsude koguja ja õpetaja, noorte tantsupidude algataja Ullo Toomi (1902–1983) 110. sünniaastat, tantsutaadi pikk ja kirev elukäik ning rohked rollid pakuvad rikkalikult ideid tantsust rääkimiseks.

Toomi aasta tähtsündmus leiab aset sel pühapäeval Pärnu kontserdimajas, kus ühisel kontserdil “Külv ja lõikus” astuvad üles nimekad tantsuansamblid kõikjalt Eestist.

Laval tantsivad nii Pärnu Kajakas, Tallinna tehnikaülikooli ansambel Kuljus, Kullaketrajad, Leigarid, Sõprus, Eesti maaülikooli ansambel Tarbatu, Tartu ülikooli rahvakunstiansambel kui Tarvanpää, kel kõigil seljataga aastatepikkune tegevus.

Kontsert saab teoks rahvatantsuansambli Kajakas, Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi ning Eesti rahvatantsuansamblite liidu koostöös.

Toomi aasta üritused algasid veebruaris vastlapäeva tähistamise ja tema kogutud tantsude esitamisega Tallinnas lauluväljakul koostöös tantsuseltsiga Pääsuke.

4.–7. juulil tutvustatakse tantsujuhtide suvekursustel Porkunis Toomi ja tema koolkonna tantsuloomingut.

14. septembril antakse Tallinna raekojas üle Ullo Toomi stipendium, 15.–17. novembril leiab aset konverents “Jalgratas viiuli vastu”, kus räägitakse Toomist, tema koolkonnast ja tantsupidudest.

Tänavu on kavas välja anda Toomi elulooraamat “Kaerajaanist tantsupidudeni” kordustrükk e-väljaandena ja valmistada ette tema treeningharjutuste raamatu kordustrükk. Eestvedajaks Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts.

Ullo Toomi oli I Eesti mängude (1934) liikumise üldjuht. Nendest mängudest kasvas hiljem välja üleriigiline tantsupidu.

Toomi kogus ja kirjeldas pärimuslikke tantse. Aastal 1945 ilmus tema koostatud “Valimik eesti rahvatantse” ja aastal 1950 “Eesti rahvatantsud”, mida kutsutakse tantsupiibliks ja mis tänini on tantsujuhtide õppematerjal. Ühtlasi on Toomi loonud mitu pärimusel põhinevat tantsu, nagu “Kosjatants” või “Tuisuline”.

Toomi juhendas Tööjõureservide peavalitsuse, hilisema kutsehariduse komitee tantsurühma, mille nooremast rühmast arenes tantsija Ilma Adamsoni juhendamisel välja praeguseni tegutsev tantsuansambel Sõprus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles