Räimemaiad liiklusrikkujad ummistasid kalakai

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatöötleja kaile tekkis eile hommikul peaaegu sajameetrine räimesaba, kus seisnud inimesed tassisid värsket kala minema nii kilekottide kui ämbritega.
Kalatöötleja kaile tekkis eile hommikul peaaegu sajameetrine räimesaba, kus seisnud inimesed tassisid värsket kala minema nii kilekottide kui ämbritega. Foto: Ants Liigus

Pärast neljapäevast Pärnu Postimehe artiklit, et AS JAPSi kail müüakse hommikuti värsket räime, on firma töötajad püstihädas, sest kalasõbrad on keelumärgile vaatamata ummistanud autodega ettevõtte territooriumi.

“See on hullumaja, mis siin pärast ajaleheartiklit toimub,” kurjustas eile hommikul JAPSi juhataja Arved Soovik. “JAPS ei ole selle vastu, et inimesed käivad meie kail värsket räime ostmas, küll võiksid nad austada elementaarset liikluseeskirja.”

Rekka’d sõitsid slaalomit

Nii ilutseb JAPSi territooriumi ees sissesõitu keelav liiklusmärk lisatahvliga, et see ei kehti ainult külmhoone laadimistöödele sõitvatele autodele. Sellele vaatamata võis eile hommikul pärast kella 10 loetleda kalatöötleja territooriumil vähemalt 30 sõiduautot, mille omanikud seisid kai ääres mitmekümne meetri pikkuses räimesabas.

“Meie kaubikud ei pääse Jannseni tänavale ega firma territooriumile, tõstukil ei ole töötamisruumi,” loetles ärritunud Soovik. “Miks nad peavad autoga kai äärde sõitma, see on paljas mugavus!”

JAPSi juht lisas, et kui tõstuk sõidab mõnele teele jäävale autole sisse, on see autoomanike enda mure: mis nad siis sõidavad keelumärgi alt sisse eraterritooriumile. Varasematel aastatel on tema teatel õnnetusi ette tulnud.

Eile hommikul kai ja külmhoone vahel sõitnud tõstukijuht, kes küll oma nime lehte ei soovinud, oli räimeostjate peale samuti kuri.

“Inimesed ei saa liiklusmärkidest aru,” kärkis tõstukijuht. “Jätku oma auto tänavale või maja otsa. Suured autod sõitsid siin hommikul väikeste vahel slaalomit.”

Vihane tõstukijuht parkis ühe väikekaubiku kalakastidega kinni, tõstes kasti nii auto ette kui taha. Pantvangidraama kestis siiski vaid mõne minuti.

Soovik lisas, et ta on toimunust informeerinud politseid ja asja lubas vaatama tulla piirkonna konstaabel.

Ajaleht on selles jamas süüdi!

Autoomanikud, kellega Pärnu Postimees reede hommikul JAPSi kail rääkis, kurtsid üsna üksmeelselt, et Jannseni tänaval toimuva vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehituse tõttu ei ole autosid kuskile parkida. Enamik räimemaiaid olevat aga niivõrd väetid, et ega jalgsi ka jõuaks raske kandamiga kodu poole minna.

“Olen ju poolinvaliid, kuhu ma ikka sealt selle kandamiga kooserdan,” kurtis üks autoroolis aega parajaks teinud vanapapi, kes olla suisa nii sant, et kalasappa saatis oma naise. “Jannseni tänavale pole kuskile autot jätta.”

Üks räimejahil käinud naine tunnistas aga ausalt, et ei pannud keelumärki tähelegi. “Ega muidu oleks osanud siia tulla, aga leht ju kirjutas,” rääkis ta. “Kahjuks on Jannsenisse mõeldamatu autot jätta.”

Eile kella 10.30 ajal jõudis räimesappa vanem mees, kes süüdistas tekkinud olukorras hoopis Pärnu Postimeest.

“Olen siin mitu hommikut käinud, sain muretult oma räime ära ostetud,” meenutas mees. “Sellist jama, mis siin nüüd toimub, pole enne näinud. Näed, mis tähendab reklaam lehes! Selline järjekord!”

Ükski märgi alt läbi sõitnud sohvreist ei avaldanud oma nime.

Politsei soovitab ala sulgeda

Pärnu politseijaoskonna patrullteenistuse vanema Imre Veberi teatel annab liiklusseadus sellistel puhkudel võimaluse toimida mitmeti.

“Et tegemist on eraterritooriumiga, on soovitav paigaldada sissepääsu juurde vastav seade, mis võimaldab territooriumile pääsu nn oma sõidukitel ja hoiaks eemal need, kes sinna pääsema ei pea,” selgitas Veber. “Jutt on siis tõkkepuust. Ka võib omanik märgi rikkujatele anda märku ja vestelda, et sõidukiga kai äärde sõitmine ei ole lubatud. Kui ka selline teguviis soovitud tulemust ei anna, võib pöörduda politsei poole.”

Veberi sõnade kohaselt ei saa eeldada, et eraterritooriumile paigaldatud liiklusmärki ja selle nõuetest kinni pidamist tuleks valvama politseipatrull, kuid territooriumi valdaja saab ise olla rikkujate suhtes karmim.

Liiklusseadus käsitleb liiklusmärgi nõuete rikkumist „Muu rikkumisena“ ja rikkujale saab määrata kuni 50 trahviühiku ehk kuni 200 euro suuruse rahatrahvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles