Korvpalliklubi ees on dilemma

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Rait Käbin võimleb oma mehi juhendades teinekord endast rohkemgi kõike andes kui mehed platsil.
Treener Rait Käbin võimleb oma mehi juhendades teinekord endast rohkemgi kõike andes kui mehed platsil. Foto: Ants Liigus

Korvpalliklubi Pärnu president Mait Käbin tunnistab, et Eesti seitsmenda meeskonnana ollakse taas kord dilemma ees, kas üritada täiendust osta või alustada taas päris alt.

“Vaja oleks endiselt üht nii-öelda kappi korvi alla ja viskajat äärt, et me poleks lihtsalt vendade Käbinite treeningrühm, vaid suudaksime enamikule Eesti meeskondadele korralikult vastu saada,” rääkis korvpallivankrit vedav Mait Käbin.

“Kui me seda ei suuda, on teine äärmus oma kaela kandvamad noored mehed minema lasta, uuesti päris noortega alt peale hakata ja leppida sellega, et olemegi tükk aega konkurentsitult viimased,” lisas klubijuht.

Viimasest kohast pääseti napilt

Tänavune hooaeg lõppes pärnakatele teatavasti närvesöövalt, kui mindi Valka end viimasest kohast ja üleminekumängudest päästma, oldi kolmandal veerandil 12 punktiga maas ja pääseti alles lisaajal napi 85:83 võiduga.

Ometi olid nii klubi juht Mait Käbin kui ta meeskonna peatreenerist vend Rait hooajaga rahul. Tõsi, veidi erinevas sõnastuses.

“Mina olen ülimalt rahul! Ei usu, et selle võistkonna ja treeneritega saanuks paremini,” hindas Mait Käbin.

“Kui vaadata meie koosseisu ja vastaseid, siis palju tahta nagu ei tohiks, aga mõni mäng ikka jäi kripeldama. TTÜd ja Tallinna Kalevit võinuks rohkem karistada, Valgale kaotasime kodus viimase sekundi viskega,” oli treener Raidu seisukoht. “Eesti meistriliiga keskmine tase on tõusnud – mullu olime pikemalt mängus, tänavu sai meil sageli kolmandal veerandil jaks otsa ja kogusime suuri kaotusi rohkem.”

Toomas Raadik arenes kenasti

Peatreener arvas, et meeskonnana ei muutunud KK Pärnu lõppenud hooajal oluliselt paremaks ega kehvemaks.

“Toomas Raadik astus sammu edasi. Kristjan Voolaiust ja Martin Paasojast ootasin Raadikule ja Rannar Raabile suuremat tuge, aga mõlemad olid vigastuste küüsis,” analüüsis Rait Käbin. “Rain Kärner ja Taavi Hämarsalu puhul ei saa rääkida märgatavast arengust, Elgar Tamsalu minetas miskipärast osa oma enesekindlusest.”

Paljud Pärnu esindusmeeskonna mängijad said ülisuure koormuse, esinedes veel esiliigas, A- ja B-vanuseklassi Eesti meistrivõistlustel, lõpuks ka Pärnu meeste korvpalliliigas.

“Mäng annab head koormust ja öeldakse olevat parim treening, aga võib-olla tõesti kasutasime põhimehi liiga palju ja nii tuli ridamisi vigastusi. Kohati oli meie esindusmeeskonna kipsi ning karkudega pool pikem kui mänguvormi kandjate osa,” meenutas Mait Käbin. “Kas korraga või eraldi olid ju vigastatud Paasoja, Solovjov, Voolaid, Kärner, Raap, Tamsalu, Killing. Vigastuste nahka läks ka meie A-klassi võimalik medal, lõpuks olime vaid kümnendad.”

Varem mitmes vanuseklassis Eesti tipus figureerinud KK Pärnu on tänavu medalikonkurentsis vaid B-klassis, kus pääseti poolfinaali. Selles meeskonnas on treenerite sõnul isiksusi, kellest võib meestele täiendust tulla. Paraku küsib nende poiste arendamine veel kaht kuni nelja aastat.

Mis edasi saab, vennad Käbinid praegu öelda ei oska. Keegi senistest mängijatest pole kindla sõnaga öelnud, et kindlasti Pärnu jääb või kindlasti siit kuhugi läheb.

Nii Rait kui Mait tunnistavad, et praegune olukord neid ei rahulda ja nad tahaks siiski sammu edasi astuda.

“Ka publik tahaks võimsamaid elamusi ja olen kindel, et Pärnuski tuleks 1000 inimest saali nagu Raplas või Rakveres, kui rohkem võidaksime,” kinnitas Rait Käbin. “Kui aga vaatame, kes Rakverre ostetud, et Valga on viis meeste juurde saanud, Raplal on lisaks noortele talentidele kolm-neli kogenut eesotsas Andre Pärnaga, siis ei saa meiegi lisajõuta hakkama. Meil on paraku Eesti hea tasemega mehi vaid kaks, Raadik ja Raap.”

Sponsorraha leida on väga raske

“Täienduse muretsemine nõuab raha ja sponsorite leidmine on tunduvalt raskem, kui alguses arvasin. Mõtlesin, et teeme noortega head tööd, teenime medaleid ja toetus tuleb, aga olin liiga optimistlik. Kui meil ei õnnestu oma paarile paremale mehele isegi kasutatud autot leida, mis rahast siin veel rääkida,” peegeldab Mait Käbin olukorda.

Selle kohta, et kõik spordis ei sõltu siiski majandusest ehk täpsemalt rahakotist, on hea näide Rait Käbinil.

“Käisin hiljuti külas Kristjan Kanguril ja Janar Taltsil ning vaatasin nende Itaalia meistriliigas mängiva Cimberio Varese treeningut. Olen korvpallis mõndagi näinud, aga seal kogetu vapustas,” rääkis pärnulaste peatreener. “Tavalises trennis anti üksteise vastu karmilt tuld ja mindi peaaegu kaklema, nagu olnuks mingi ellujäämismäng. Kui trenn lõppenuks vilistati, olid kõik jälle sõbrad,” meenutas Käbin ja toonitas, et niisugune suhtumine trennis loob mänguks kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles