Eestikeelne stand-up-komöödia jõuab Pärnusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louis Zezeran.
Louis Zezeran. Foto: PP

Komöödiatrupp Comedy Estonia, millel oli hiljuti au esindada Eestis püstijalakomöödia superstaari, komöödiasarjast “Black Books” tuntud Dylan Moranit, võttis oma esimese eestikeelse etendusega ette tuuri Eestimaal ja pärnakatel on võimalus huumorimeelt teritada 9. mail Endla Teatrikohvikus.

Comedy Estoniast on räägitud ETV saadetes „Terevisioon“ ja „Pealtnägija“ ning hiljaaegu lõi laineid nende stand-up-komöödia etteaste ühes Tallinna trammis.

Stand-up-komöödia on Eestis uudne kunstivorm, kus esinejad astuvad ükshaaval lavale ning räägivad nalju ja lugusid.

Comedy Estonia asutaja Louis Zezerani sõnade järgi on see võimalus veeta lõbus õhtu koos sõprade või kallimaga etendusel, mille õhkkond on vabam kui teatrietendusel, kus lavale astuvad kuus väga erineva tausta ja huumorisoonega koomikut, kelle seas nii Eestis elavaid välismaalasi kui eestlastest naljaviskajad. Ei puudu isegi pärnakast koomik.

Eestlased hindavad intelligentset huumorit

Zezerani ütlust mööda on eestlaste kohta ohtralt stereotüüpe, näiteks et nad on häbelikud, aga huumorivaeseks ta eestlasi ei pea.

Inimesed võtavad esinejaid vastu soojalt ja entusiastlikult ning polegi nii häbelikud ja vaiksed, nagu nad välja näitavad.

“Eestlastel on tume ja sarkastiline huumor, mis on suurepärane, samuti meeldib Eesti publikule hea intelligentne huumor,” on Zezeran tähele pannud.

Iga kuu Comedy Estonia korraldataval püstijalakomöödia õhtul Tallinnas Club Privés viimati üles astunud peaesinejast rootslane Magnus Betner tõdes, et kuigi stand-up on Eestis üsna uus nähtus ja kogenematu publik on koomikule tavaliselt lihtne saak, keda on kerge labaste roppuste peale naerma saada, oli ta üllatunud eestlaste intelligentselt maitsekast huumorisoonest. Odav solvamine ei meeldivat Eesti publikule ja sellest juletakse esinejale teada anda.

Pärnust pärit noore stand-up-koomiku ja näitekirjaniku Janika Maidle – tema debüüttükki “Üle piiri” mängitakse samal õhtul Endla Küünis – jutu järgi on Eesti publik kahe aastaga, kui Comedy Estonia on tegutsenud, jõudsalt kasvanud.

“Publik on avatum ega karda enam nii väga, et äkki laval olija hakkab temaga rääkima, pealtvaatajad on valmis koomikut abistama, soovib esineja seda või mitte,” rääkis Maidle.

Naiselikust vaatevinklist karakterkoomikani

“Olen kõiki esinejaid näinud ja mul on olnud võimalus nendega lava jagada – tegu on väga eriilmelise seltskonnaga, esindatud on mitu vaatepunkti ja stiili,“ kirjeldas Maidle. „On mujalt tulnud inimese perspektiiv Eestile, on naiselik vaatevinkel, näeb karakterkoomikat, on Eesti elule vaatamine väljastpoolt. Käsitletavad teemad on erinevad, vaatluse alla tulevad inimsuhted, Eesti ühiskond, poliitika.”

Peaesinejal, väliseestlasest Andy Valvuril on pikaajaline stand-up-komöödia kogemus USA mitmes suuremas komöödiatoas. Ta sündis Manhattanil, kasvas Jaapanis ja seda kõike koos kahe eestlasest vanemaga. Nagu mees ise ütleb: ei ole paremat retsepti koomiku kasvatamiseks, kui oli tema kodune keskkond. Väikese poisina oli ta sunnitud end väljendama nii inglise, jaapani kui eesti keeles.

Valvuri tagasitulekut Eestisse käsitleti ETV dokumentaalfilmis “Andy astub üles”.

Stewart Johnson on ameeriklane, kes on Eestis elanud 14 aastat ja räägib soravas eesti keeles oma elust ning elamustest siinmail. Ta on etenduse “Stand-up-komöödia Club Privés” üks tähtedest ja esines ka etendusel “Stand-up-komöödia trammis”.

Keiu Kriit on esimene naine, kes Eestis stand-up-komöödias kätt proovis. Et see liiga lihtne poleks, tegi ta seda inglise keeles. Temast kirjutati 2011. aasta oktoobris ajakirjades Anne ja Stiil.

Sander Õigus on noor koomik Tartust, kes keerab oma tabava huumorimeelega naljadele peale vinge ja veenva vindi.

Õhtujuhi ülesannet täidab terane ja energiast pakatav austraallane Louis Zezeran. Ainukese ingliskeelse esinejana on tema ülesanne tutvustada laval ülesastujaid. Louis on igakuise etenduse “Stand-up-komöödia Privés” üks staaridest ja hiljaaegu võis teda näha TV3 krimisarjas “Kättemaksukontor”.

Etendus leiab aset kell 20. Nendel, kes kolmapäeval etendusele ei jõua, on võimalus head huumorit nautida täpselt kuu aega hiljem – 9. juunil – pubi Väike Klaus teise korruse lounge’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles