Suur pildigalerii: talgulised andsid tööle pihta

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannaniidul abistas talgulisi amfiibsõiduk.
Pärnu rannaniidul abistas talgulisi amfiibsõiduk. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu Postimees vaatles tänaseid “Teeme ära!” talguid Pärnumaal Sindis, Paikusel, Saarde vallas Allikukivil ja Pärnu linnas, kus kõikjal valitses hea meelolu ja teha tahtmine.

Kuigi koristutalgud on üdini postitiivne ja meie kõigi heaolu silmas pidav ettevõtmine, võib samas öelda, et eelistatud on need objektid, mis otseselt meie kõigi silma all, aga tähelepanuta jäävad prügised nurgatagused.

Sindi linnas valitsesid tänavustel talgutel noored. Nii kohaliku gümnaasiumi kui aastate jooksul aina enam populaarust võitnud noortekeskuse hoone juures olid töömail enamasti noored inimesed ehk kooliõpilased.

Sindi koolihoone ümbruses nagu mujalgi Pärnumaal tegelesid heatujulised talgulised kevadiste heakorrastustöödega, aga rajati ka püsilinnepeenraid annetatud taimedega.

Sama linna noorekeskuses juhatas noorte talguliste vägesid keskuse juhataja Helle Vent, kes on oma entusiasmiga koondanud õdusasse keskusesse hulganisti noori. Korrastustööde järgselt anti kõigile noortele nii aukiri kui rinnamärk, mis kunagi muretsetud spetsiaalse rinnamärgi masinaga tänavuse “Teem ära!” logoga kõigile osavõitjatele sealsamas stantsiti.

Ärgu pahandagu Sindi noortekeskuse juhataja, aga juba  Pärnu linnas sai see märk antud Pärnu ajaloo säilitaja Olaf Esna kogusse. Muidu ehk oleks see jäänud ajakirjaniku riiulile tolmu korjama.

Rõõm oli vaadata Paikuse lasteaia Mesimumm lastevanemaid, kes lasteaia metsatukka ja lasteasutusest väljapoole jäävad aeda ja aiatagust korrastama olid tulnud. Lapsed said mängida vabal päeval lasteaia atraktsioonidel, kuni rõõmsailmelised lapsevanemad korrastustöödega ametis olid.

Saarde valla Allikukivi rahvas koristas tänastel talgutel oma kodukoha  bussijaama ja kiriku vahelist ala, puhastades selle võsast, prahist ja puulehtedest. Lapsed puhastasid Allikukivi koobaste ümbrust sinna veetud prügist.

“Talgutele tuli paarkümmend inimest. Ilm soosis meid. Kõik olid rõõmsad ja tahtmist täis ise oma kodukandis midagi ära teha,” edastas Allikukivi talgutel osalenud Pärnu Postimehe ajakirjanik Silvia Paluoja.

Paluoja sõnade kohaselt hakkas talgulistele silma, et inimesed viskavad väga palju prügi suvalistesse kohtadesse. Palju oli puruks pekstud pudeleid.

Talgutel ei tehtud ainult tööd. Allikukivi raamatukogu juhataja Tiina Kuum rääkis talgulistele kohalikust ajaloost, alustades riidevabriku rajamisest ja lõpetades tänapäevaga.

Kohaliku kohviku Rõõmuallikas perenaine Maris kostitas töötegijaid maitsva supiga.

Paluoja sõnutsi kogunes sealne rahvas talgutele kolmandat aastat järjest. Eelmistel aastatel on korda tehtud Allikukivi koobaste ja allika ümbrus ja vabriku varemed.

Pärnusse jõudes avastasime talgulised askeldamas Riia maantee ja vastrajatud Liivi tee vahelises männikus. Juba märtsi keskpaigas mainisid linnaametnikud, et sellest kahe tee vahele jäävast metsaalast võiks saada korrastatud parkmets.

Nädalajagu tööde järel mahavõetud võsa ja männikusse poetatud prahti olid tulnud korrastama Pärnu abilinnapead Meelis Kukk ja Romek Kosenkranius, universaalse minitraktoriga võis toimetamas näha linnafirma juhatajat ja volikogu liiget Raul Sarandit. Kokku oli talgulisi seal paarikümne kanti.

Edasi vaatasime Euroopa Liidu toel korrastatavale linna rannaniidule, kus linnalehmad muru ja roogu niidavad. Pärnu linnavalituse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepp, kelle koos kaaslaste ja väikelastega rannaroostiku vahel tabasime, ütles, et mahavisatud prahti on arvatust vähem.

Mere äärde viivate liikumisteede äärest võis leida nii klaas- kui plastmasspudeleid ja muud sodi, aga suurim prügi korjati kokku hoopis mere ääres randa kandunud prahist.

Ärgu tundku kalamehed end solvatuna, aga nähes merejääl talvel tuhandeid kalastajaid ja mitte tahtes süüdistada neid sadu lätlasi, arvan siiski, et see nüüd randa uhutud praht pärineb talvistelt püügimeestelt.

Aga ega siis ainult lehti riistutud ja prügi korjatud. Pärnu muusikakollektiivide osavõtul toimunud linna raekoja keldri koristamine oli üks eripärasemaid ettevõtmisi.

Käsitsi tassiti välja nii seal olnud eelmise sajandi 70. aastatest pärinev mööbel kui tollased jõulukaunistused ja leiti nii mõnigi huvitav raamat või isepärane ese. Mis raekoja keldris asuvates ruumides kunagi toimus, peab ilmselt tollastelt linnaisadelt küsima.

Viimasele talguobjektile jõudsid reporter ja fotograaf jõe äärde sõudeklubi Pärnu askelduste juurde, kus kõrvuti kuulsate sportlaste ja treenerite kõrval oli heakorratöödel hulk noori.

Sõudeklubi üks suurimaid tänavusi ettevõtmisi oli jõekalda mullaga täitmine ja sinna muruseemene külvamine. Samas kõpitseti suvemajakesi, võeti ette värvimistööd ja palju muud.

Pärnu Postimehe meeskond jõudis sinna parjasjagu lõunapausiks. Aga vahva oli näha õnnelikke noori tehtud töödest rõõmu tundmas, rääkimata Jüri ja Tatjana Jaansoni kõikjal jalus siblivast koerast Tupsu Jaansonist, kes olevat selle nime all kantud talguliste nimekirja.

Teiste talguliste seas hakkas silma sokis, auklike pükste ja muheleva näoga Vahur Mäe, Pärnu linnavolikogu esimees, kes suvemajakaese terrassi põrandat kõpitses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles