Pikad paelad ohustavad lapsi

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide müügilt korjatud ohtlikust lasterõivast.
Näide müügilt korjatud ohtlikust lasterõivast. Foto: PP

Hiljuti lapsevanemaid ja lasteaednikke ehmatanud uudis lapse kohta, kes kiige külge jäänud salliga oma kaela õnnetult vigastas, on pannud ehk paljusid vähem skeptiliselt suhtuma lasterõivaid puudutavatesse euronormidesse.

Tarbijakaitseameti teatel juhtub igal aastal lastega õnnetusi, mis põhjustatud liiga pikkadest või lubamatus kohas olevatest nööridest ja paeltest. Need võivad takerduda mänguhoos eri atraktsioonide või näiteks bussiuste vahele.

Ehkki lasterõivastel ei tohi olla pikki paelu ega nööre, on tarbijakaitseamet leidnud tänavu ohtlikke lasterõivaid peaaegu pooles kontrollitud müügikohtadest.

Kõige sagedasem rikkumine on paelad väikelaste rõivaste kaeluses või kapuutsil. Laste ohutuseks soovitab amet emadel-isadel üle vaadata juba soetatud riideesemed. Kui koolieeliku rõivaste seas on näiteks jope või dressipluus, mille kapuutsil on pikad paelad, võiks vanemad need eemaldada. (PP)

Ohutusnõuded

* Kuni seitsmeaastaste laste rõivaste kapuutsil ega kaeluses ei tohi olla paelu ega nööre.

* Seitsme- kuni 14aastaste laste rõivastel ei tohi kapuutsi ega kaeluse paelad olla pikemad kui 7,5 sentimeetrit.

* Nööride ja paelte vabade otste pikkus talje ja rinna piirkonnas ei tohi ületada 14 sentimeetrit.

* Kaela tagant jooksva paelaga rõivastel ei tohi kaela piirkonnas olla vabalt rippuvaid paelaotsi.

* Selja taha sõlmimiseks mõeldud laiema vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 sentimeetrit. Rõivaste tagaküljelt väljuvad või tagaküljel sõlmitavad paelad ja nöörid ei ole lubatud.

* Nöörid ja paelad ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.

* Krookpaelad või pikkade pükste allosas olevad nöörid peavad olema täiesti rõiva sees.

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles