Endlas käivad suvelavastuse maadlusproovid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Lepik, Carmen Mikiver ja Kaire Vilgats teevad suvelavastuses tuule alla spordiklubi Leo maadlejatele.
Triin Lepik, Carmen Mikiver ja Kaire Vilgats teevad suvelavastuses tuule alla spordiklubi Leo maadlejatele. Foto: Ants Liigus

Pärnu Endla näitleja Triin Lepik ja laulja Kaire Vilgats teevad ennastunustava tõsidusega kukerpallitades ja hundirattaid visates teatrilavale laotatud tatamil sooja, mudides spordiklubi Leo turskete meesmaadlejate eeskujul kõrvadki soojaks.

Nende järel puhib paljaste taldade välkudes treeningul kukerpallidega veidi jännis Carmen Mikiver, kes aeg-ajalt pahvatab iseenda üle naerma, samal ajal kui õlavigastusega maadlev Sepo Seeman vahib toolil mornilt kolleegide ähkimist.

Heidavad mehi üle õla

Seejärel võetakse ette paarikaupa üle õla heited, kus omavahel pole ainult naised või üksnes mehed. Kaksiratsa istub Vilgats jõuetult maas kõhutava meeshiiglase peal ja Lepik teeb teisele sellile tuule alla. Mehed lendavad selili nii, et maa väriseb. “Need kõvad matsud on tehniline küsimus. Kui õigesti kukud, siis tegelikult valus ei ole,” muljetab Mikiver. “Väga põnev on. Ei oleks uskunudki, et oma eas veel sellise asjaga kokku puutun.”

Tuleb välja, et Lepik on plikapõlves teinud kõvasti kergejõustikku ja mänginud korvpalli. Vilgats aga teinud sõudmist ja jõusaaliaparaadidki on talle tuttavad, kuid maadlusega puutusid mõlemad Endla suvelavastuse “Seljatas 100 meest” proovides kokku esimest korda.

“Esimene mõte oli, et maadlus ei ole isegi popp. Aga kui ma siia esimesse proovi kohale jõudsin, vaatasin küll, et vau!, väga ägedaid asju saab teha. Oli hirm, kuidas me selle kõigega hakkama saame, aga see on oluliselt lihtsam, kui tundub,” avaldab Vilgats.

“Kuna mul on selg haige, pelgasin selle pärast. Asjata. Soojendusega saan oma selja soojaks ja ma ei pea üldse muretsema raskuste tõstmise pärast, sest kõik läheb justkui iseenesest. Mehed ise tõmbavad,” poetab Lepik. Kui vaja, tegevat maadluspoisid pakitsevale turjale massaažigi.

Eesti nuku- ja noorsooteatris muusikajuhina töötav ja näitlejaid laulma õpetav Vilgats on kaasa teinud paljudes muusikalides, mängib muu seas koduteatris Majasokku Karlssoni tükis, kuid nii draamalikku rolli pole tal varem kehastada tulnud. “Eks ta ole ikka raske, päris armastusstseen on ja tuleb tõsiselt mõelda rolli peale,” tunnistab Vilgats.

Lavavastasteks tegevsportlased

Pärnus, Paikusel ja Sindis tegutseva spordiklubi Leo tegevjuht ja lavastuses maadlejana kaasa tegev Raiko Hiis muheleb kõrvalt, et näitlejad on super kiired õppima ja kuigi harjutatud on alles aprilli keskpaigast, näeb ta nende soorituses üha tõelisemaid maadlusvõtteid.

“Parandada annab muidugi kõvasti, aga maadlusele ligilähedasi poose on juba päris palju,” kiidab Hiis. “Tegelikult on maadlus suhteliselt turvaline ala, sest võitlus käib kontaktis. Palju hullem on, kui joostakse kiire hooga kokku, näiteks pallimängus.”

Naistele astuvad laval vastu tegevsportlased Argo Mitt ja Carl Heinmets ning tegevspordi lõpetanud, kuid jätkuvalt tulihingelised hobi korras maadlejad.

Tõsielulistest tegelastest-sündmustest ja Andres Ehini samanimelisest kiriromaanist ainest saanud lavastus räägib kahest Eesti naismaadlejast, kes Georg Lurichi kõrval 20. sajandi esimesel poolel mitmel pool maailmas laineid lõid. Kuigi Anni ja Maria on teistmoodi naised, kes tahavad ise oma saatust kujundada, mahuvad nendegi ellu armastus ja pere.

Suvelavastust “Seljatas 100 meest” mängitakse 5.–15. juulini Pärnu Vanalinna põhikooli võimlas ja selle lavastab Kaili Viidas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles