Linna käed jäävad pirni vahetamisel lühikeseks

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbipõlenud prožektorid asendatakse Vana-Sauga jalakäijate silla küljes hiljemalt sügisel.
Läbipõlenud prožektorid asendatakse Vana-Sauga jalakäijate silla küljes hiljemalt sügisel. Foto: Urmas Luik

“See hakkab juba natuke naljakaks muutuma, jah,” tajub ka Pärnu linnavalitsuse tehnovõrkude peaspetsialist Jaan Põlma absurdihuumorit selles, et Vana-Sauga jalakäijate silla valgustust pole mitme kuu jooksul korda tehtud.

Nimelt ei küüni tõstuk sillalt sirguva 16 meetri kõrguse pülooni tippu kinnitatud prožektoriteni. Pärnu linna valgustite eest hoolt kandva AS Elwo tavapärane renditõstuk selleks tööks ei passivat. “Ma küsisin teemeistrite käest ja nemad ei tahtnud seda GAZ-tõstukit, mida Elwo kasutab – see kaalub seitse tonni –, sinna peale lubada,” märgib Põlma.

Ometi kirjutasid ajalehed 1998. aastal, kui sild valmis, et selle kandevõimest piisab, et 12tonnine tuletõrjeautogi saaks sealt häda korral üle sõita.

Kaalumisel olnud ülejäänud tõstukitele jäävat aga kolm meetrit lai sild kitsaks: polevat käppi kuhugi toetada. “Sild on kitsas ja prožektorid kõrgel,” võtab Elwo projektijuht Tarmo Laur probleemi olemuse kokku.

Lõpuks, pärast nii üht- kui teistpidi proovimist leiti, et tõstuki nokk siiski ulatub masina kaldal seistes prožektoriteni. Napilt.

“Ta ulatub nii jeeli-jeeli sinna, et saab klaasi lahti ja lambi välja keeratud,” seletab Laur. Sellest aga ei piisa, kuna valgustite pesad on põlenud, mistõttu tuleb valgusti terves tükis välja vahetada. Kuid halva üllatusena avastati, et väljavahetamist vajavad prožektorid pole silla külge kruvitud, vaid keevitatud.

Lahtikeevitamiseks tulnuks tõstukiga veel meetri jagu kõrgemale tõusta. Ent seda meetrit enam välja ei venitatud.

“(Eino-Jüri, toim) Laarmannil on see upitaja, mis on hästi pikk, aga ta tahab palju raha ja me päris ei saa niimoodi, see prožektor tuleb siis meile kulla hinnaga,” nendib Põlma, et vajaliku seadeldise prožektori vahetamiseks on inimene küll leiutanud, kuid see on kulukas.

Samal ajal võib pülooni tippu lapsekäega kritseldatud joonistustest järeldada, et prožektorite juurde pääseb tõstukitagi. Näiteks pülooni püsti hoidvaid terastrosse pidi. Et keevitusagregaadiga mees võiks sinna ronida, Põlma ei usu. “See oleks siis väga kulukas mees, need noored mehed ajab sinna üles aupaiste ja olelusvõitlus pruutide pärast,” seletab Põlme, et linnavalitsusel puuduvad motiveerimise vahendid.

Alternatiivina kaalub Elwo jätta läbipõlenud prožektorid nii, nagu need on, ja paigutada senisest madalamale uued valgustid.

“Ma ei näe vajadust, miks peaks olema seal üleval kõrgel see võimsa lambiga valgusti, mis tarbib väga palju elektrit, kui ta võiks olla natuke allpool ja väiksema võimsusega,” argumenteerib Laur.

Seda, millal täpselt prožektorid vahetatud saavad ja sild jälle valgustatud on, ei söanda Laur konkreetselt välja öelda. “Suvi tuleb peale, aga ma arvan, et sügiseks on ikka korras,” pakub ta. “Kindlasti kohe.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles