Pärnu filatelistid tähistavad juubelit

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Moik on Pärnu kogujate pealik olnud 25 viimast aastat.
Jaan Moik on Pärnu kogujate pealik olnud 25 viimast aastat. Foto: Urmas Luik

Pärnu filatelistide selts on saanud 50 aastat vanaks, sel puhul andis Eesti Post välja postkaardi Pärnu kogujate pealiku Jaan Moigi kogust pärineva Ammende villa pildi reproga.

Sellele postkaardile saab eritemplit lüüa lasta vaid pühapäeval Pärnu Vanalinna põhikoolis kogujate kokkutulekul “Pärnu kevad”.

Moik ise, muide, saab täna 70seks ja on juhatanud Pärnu filateliste viimased veerandsada aastat.

“1962. aastal loodi üleliidulise filateeliaühingu Pärnu osakond, asutajate seas oli tänaseni aktiivne Henno Sepp,” rääkis Moik. “Esimene esimees oli Evald Vaabel, siis vedas pikalt vankrit Erich Raudnagel, kes andis teatepulga mulle.”

Nõukogude ajal oli Pärnu margikogujate seltskond arvukas, küündides 450 liikmeni. Koos käidi REVi klubis, kohvik Kungla peal, inseneride majas.

“Arvukuse üks põhjusi oli, et osa NSV Liidu marke sai tellida vaid ühingu liige, neidki ühe näo peale. Nii vormistati sõbrad-tuttavadki ühingusse,” meenutas Moik. “Praegu on meil liikmeid 45 ümber, koos käime laupäeva hommikuti Tervise vana korpuse katusebaaris. Tore on, et viimasel ajal on hakanud rohkem noori kogumise vastu huvi tundma, vanad kipuvadki kõrvale jääma või hoopis kaduma.”

Pärnu tuntumad margikogujad on olnud Evald Vaabel, Henno Sepp, Erich Raudnagel, Jaan Moik, vigatrükkidega tegeleb Sergei Helemäe. Pühendunud filatelist oli Pärnu lehe kunagine peatoimetaja Ernst Helemäe. Mündimeestest on üks profimaid Valeri Kruglov, paberrahade spets on Ants Laretei.

“Oleme kogusid näitustele pannud ja medaleid võitnud,” rääkis Moik. “Pärnumaa postitemplitest on näitusi koostanud ja edukas olnud Eero Lõhmuste, minu postkaartide, markide, tervikasjade ja ümbrike näitused “Kuurortlinn Pärnu” ja “Kuurortlinn Haapsalu” on ka tunnustust pälvinud.”

Pühapäevane kokkutulek Vanalinna koolis on üle-eestiline, sinna tullakse nii markide, müntide, paberrahade, postkaartide, raamatute kui muuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles