Koorifestival toob Pärnusse üle poole tuhande laulja

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rahvusvahelise koorifestivali avakontserdil kõlab Cyrillus Kreegi "Reekviem".
Pärnu rahvusvahelise koorifestivali avakontserdil kõlab Cyrillus Kreegi "Reekviem". Foto: Urmas Luik

Neljapäevast pühapäevani lööb suvepealinna helisema IX Pärnu rahvusvaheline koorifestival oma poole tuhande lauljaga kolmest väliskoorist ja 13 eesti koorist.

„Kuigi seekordne osavõtjate arv pisut napim, ei vähenda see ettevõtmise väärtust – häid ja toredaid koore oma põnevate eeskavadega on kohal paras ports,“ ütles koorifestivali infojuht Ülle Jantson. „Seekordset festivali võiks kaudselt pidada ka hoovõtuks kümnendaks juubelifestivaliks 2014. aasta kevadel,“ lisas ta.

Neljapäeva õhtul Pärnu kontserdimajas toimuv avakontsert toob koorilaulusõpradeni Cyrillus Kreegi „Reekviemi“, esitajateks Pärnu linnaorkester, Estonia seltsi segakoor, Pärnu kammerkoor ja segakoor Endla. Solist on tenor Oliver Kuusik rahvusooperist Estonia ja dirigeerib Jüri Alperten.

Koorifestivali kavasse on alati kuulunud suurvorm kooridele ja orkestrile. „Senistel festivalidel on teos valitud maailmaklassikast, sel korral aga peatuti ringi oma maa helilooja varamul – Kreegi Reekviemi teeb eripäraseks, et tegu on üleüldse Eesti esimese reekviemiga,“ selgitas Jantson.

Reede on festivali tähtsaim päev – koorid võtavad omavahel mõõtu rahvalaulukonkursil. Žürii tööd juhib Eesti muusika- ja teatriakadeemia emeriitprofessor Kuno Areng. Koore hindavad veel laulja, koorijuht ja muusikapedagoog Veronika Portsmuth , koorijuht Aivar Leštšinski ning Eesti filharmoonia kammerkoori laulja, hääleseadja ja koorijuht Kalev Keeroja.

Vastavalt žürii poolt antud punktidele autasustatakse koore kuld, hõbe- või pronksdiplomiga, vähem kui 70 punkti saanuid peetakse meeles osavõtudiplomiga. Auhinnafond on 2012 eurot, mille saab või saavad žürii otsuse põhjal enim punkte kogunud kollektiiv.

Reede õhtu pakub aga mõnusaid muusikaelamusi ja lõõgastust festivaliklubis Kentuki Lõvi pubis. Pärnakate Greip ja käsikellade ansambel Agapella ning Tie Break Soomest esinemisele järgnevalt tantsitab-hullutab osalejaid ja publikut linna värskeima, kuid juba vabariigis tuntust kogunud folk-punki viljelev Legshaker.

Laupäeva sisustab kooride non-stop kontsert ja esinemised Rüütli platsil. Katkematu kooride esinemine välisõhus on festivali ülsesehituses seekordseks uuenduseks.

Õhtul jõuab festival maakonda. Tori kirikus esinevad Soome kammerkoor Phoniks ja festivali kaugeim külaline, Wingate University Choir USAst. Häädemeeste rahvamajas astuvad üles aga kammerkoor SoLeMiJo Põlvast ja politsei segakoor aKORD.

Sama päeva õhtul toimuv rongkäik viib festivalist osavõtjad kontserdimajast üle kesklinna silla taas lõõgastuma festivaliklubisse.

Festival kulmineerub pühapäeval, kui Pärnu raekojas esinevad Tie Break Soomest ja ookeanitagune külaline Winegate University Choir.

Ameerika koor üllatab kuulajaid oma laialdase repertuaari ampulaaga, esitades lugusid afro-ameerika rahvamuusikast gospelini. Pealelõunal on kõik koorilaulusõbrad oodatud osalejate tänamisele ja parimate autasustamisele kontserdimajja. Pärast ametlikku tseremooniat saab just sellel kontserdil parima ülevaate festivalil osalenutest ja kostunud pärlitest.

Suurem osa festivali kontsertidest on tasuta, vaid avakontsert ja rahvalaulukonkurss on piletitega.

Pärnu rahvusvahelist koorifestivali on korraldatud alates 1996. aastast. See on ainus koorifestival Eestis, mille olulisim joon on eesti rahvamuusika propageerimine. Osalema on oodatud kõikide liikide amatöörkoorid ja a cappella ansamblid.

Festivali läbiviija on MTÜ Pärnu Rahvusvaheline Koorifestival. Koorifestivali toetajad ja koostööpartnerid on Pärnu linnavalitsus, Eesti kultuurkapital, Eesti kooriühing, Pärnu kontserdimaja, Pärnu linnaorkester, Kentuki Lõvi pubi, Panbaltica Reisen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles