Raido Keskküla: Kas erakanaleid varsti enam ei näe?

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Keskküla.
Raido Keskküla. Foto: PP

Eelmisel nädalal meediasse paisatud uudis, et Eesti suuremad kommertskanalid võivad juba suvel vabalevist lahkuda ja teleantenni abil tasuta kanalite hulk taanduda vaid Eesti Televisiooni kahele kanalile ja Tallinna Televisioonile, on tekitanud paljudes hämmingut.

Antenniga tasuta Eesti telekanaleid vaatavale inimesele polegi oluline, miks TV3 ja Kanal 2 sellist plaani peavad ja mida nad sellega saavutada tahavad, vaid et pärast digipööret eetrisse jõudnud tasuta kanaleid jääb aina vähemaks. Teatavasti lahkusid vabalevist kõigepealt TV6 ja Kanal 11.

Vabalevist lahkumise soovi väljendanud erakanalid on meedias avaldatu põhjal püüdnud selle sammuga survestada kaabelsideoperaatoreid. Erakanalid sooviksid, et teenusepakkujad-kaablioperaatorid maksaksid neile osakese oma kasumist, mida nad teenivad erakanalite sisu enda klientidele vahendades, kirjutas Postimees.

Operaatorid omakorda viitavad seadusele, mis ei kohusta neid tasu maksma.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium aga on seisukohal, et juba praegu on telekanalitel õigus oma programmide edastamise eest kaabelleviteenuse osutajalt tasu nõuda.

Millest siis vaidlus õieti tekib? Erakanalite soov oma programmi edastamise pealt raha teenida on õigustatud.

Aga milles on süüdi vabalevis kanalite vaatajad? Kas nemad peavad kogu seda tsirkust kaasa mängima ja tundma hirmu, et peagi jälle osa kanaleid läinud, kuigi telereklaame on vaadatud usinalt nii kodu- kui välismaiste seriaalide ja filmide vahel. Kas reklaamide näitamine ja sellega kasumi teenimine pole üks telekanalite elatusallikaid?

„Eratelekanalite juhtide ultimatiivsete nõudmiste kurbloolisus peitub selles, et nad on oma löögirusika suunanud vabalevikanaleid edastava Levira vastu, millele nad juba pikemat aega ei soovi maksta küsitud tasu vabalevis edastamise eest. Erakanalite huvi on eelkõige see, et Levira oma vabaleviteenuse hinda langetaks,“ kirjutas ERRi juhatuse liige Hanno Tomberg Delfis avaldatud arvamusartiklis.

Tegelikult ei tahtvat kumbki, ei TV3 ega Kanal 2 vabalevist lahkuda. Vabalevist lahkudes kaotaksid erakanalid osa oma vaatajatest ja turuosa vähenemine pole kindlasti erakanalite soov.

Meelehärmi teeb hoopis see, et pooled ei lahenda probleeme ühise laua taha istudes, vaid kasutavad kilbina eeldatavasti väiksema sissetuleku või kaabelsideoperaatoritele ligipääsuta televaatajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles