Head näitlejatööd keskpärases filmis

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: stseen filmist.

Ei pea vist enam mainimagi, et elulood on üsna raske žanr. Eriti veel filmikunstis, sest mitukümmend või isegi rohkem aastat keskmiselt kahte tundi ära mahutada on paras väljakutse. See nõuab suurt leidlikkust.

Sellepärast keskenduvadki paljud eluloofilmid mõnele olulisemale sündmusele, mis portreteeritavat kõige paremini iseloomustavad, jättes ülejäänu kõrvale kui taustamaterjali.

Loomulikult saab teisiti, nagu tõestab Briti pikaaegsest peaministrist Margaret Thatcherist pajatav linalugu nimega „Raudne leedi“, mis hiljuti meie kinodesse jõudis. Kuulsa poliitiku elu tuuakse publiku ette tagasivaadete kaudu, mille raamiks on tema võitlus järjest süveneva dementsusega. Film keskendub põhiliselt ainult teatud etappidele, mis peaksid seda keerukat naist võimalikult hästi avama.

Vaatluse all on Thatcheri noorus, kui ta alles hakkas poliitikaga tegelema, seejärel aeg, kui ta oli suhteliselt tüüpiline koduperenaine, ja lõpuks tõusmine Suurbritannia peaministriks. Viimasena mainitud etapp saab kõige rohkem tähelepanu, sest on vaieldamatult kõige põnevam osa Thatcheri pikast ja muljet avaldavast karjäärist. Vähemalt nii võib järeldada tema biograafiast.

Linateosest see kahjuks väga hästi välja ei tule. Film on suhteliselt üheülbaline ja igav, mille tõttu jääb üsna arusaamatuks, mis tegi Raudse leedi Raudseks leediks ja miks loetakse teda tänini teatud mõttes sümboliks, kelle järgi on mingil määral joondunud kõik temale järgnenud Inglismaa peaministrid.

Kes nendele küsimustele vastuseid otsivad, peavad ilmselt pöörduma muude allikate poole, sest linateos selgitusi eriti ei paku. Neil, kes aga tahavad saada head rahuliku vaatamist, mida ilmestavad suurepärased näitlejatööd, ei tule pettuda.

Meryl Streep teeb nimitegelasena jälle kord võrratu etteaste, mille eest ta pälvis sel kevadel filmimaailma ihaldusväärseima auhinna Oscari.

Palju tänu tunnustuse eest võlgneb Streep muidugi oma grimeerijatele, kes mängisid väga suurt rolli tunnustatud Ameerika näitleja muutumisel eelmise sajandi lõpu Briti mõjuvõimsaimaks naiseks.

„Raudne leedi“ on heade näitlejatöödega väga keskpärane linateos, mis oma subjekti olemusest palju aimu ei anna. Eluloofilmi seisukohast tähendab see läbikukkumist, mis loomulikult ei tähenda, et see vaadata ei kõlba. Kõlbab, kuid kindlasti saanuks paremini.

„Raudne leedi“,

Osades Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd.

Lavastanud Phyllida Lloyd.

Kestus: tund ja 45 minutit.

Hinnang: vaadatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles