Jäääärel valmis album

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäääär.
Jäääär. Foto: ARTUR SADOVSKI/PM/SCANPIX BALTICS

Muusikakollektiiv Jäääär alustab täna õhtul Pärnust Eliisabeti kirikust oma vastse albumi esitlustuuri, kus nelja bändiliikme kõrval teevad kaasa orelivirtuoos Ulla Krigul ja tšellist Ann Kuut.

Kollektiiv kirjeldab albumi sündi järgmiselt.

Eesti Kontserdi leidlik kollektiiv korraldas kord mõttetalgud, mille käigus sündis idee tuua kirikutesse värskeid muusikatuuli. Nii said kokku Jääääre muusika ja kirikuorel.

Pärast üht suvist ja teist talvist tuuri tuli tuhin see põnevate pillide kooslus salvestada. Orel, tšello, Iiri viled ja pedal-steel-kitarr kõlavad koos põnevalt isegi vanu lugusid üles soojendades.

Teet Velling kirjutas ühe ja kohandas teise instrumentaalpala just sellele kooslusele, Jaan Sööt leidis Jaak Tuksami Juhan Viidingu tekstile tehtud vana ja vihase loo “Lagastab hinge pidu”, Tõun kandis ette talvise koorilaulupeo tarvis loodud tunnusloo “Jäähääl” ja viimaks sai kaante vahele tuuridel ammu repertuaari kuulunud “Sügisetüdruk”.

Jäääär on sündinud 21. jaanuaril 1991 Tartus. Alguse juures olid Pantokraatori haridusega kitarrist, helilooja ja lauluhääleotsija Jaan Sööt ja samast bändist bassimees Aivar Otsing. InBoil, kes tuli malevast ja Tartu lasteteatrist, hakkas luuletama ja laulma ja Tõun põgenes kantribändist Beergrass. Uljaste lokkidega bassimees Tarz leiti Pärnu “Fiestalt”.

InBoil ja Jaan Sööt osutusid viljakaiks laululoojaiks, lisandus Tõuni ja Tarzi ujuv ja üldjuhul pisut ebatäpne pillimäng ja bang ning unikaalne Tartu urbanfolgi saund oligi sündinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles