Maavanem ei sea jettidele piiranguid

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste hinnangul on kiirekäigulised turbiinmootoriga veesõidukid kalavastsetele ohtlikud Pärnu lahes alates maikuust kuni augustini. Hilissuvel enam mitte.
Teadlaste hinnangul on kiirekäigulised turbiinmootoriga veesõidukid kalavastsetele ohtlikud Pärnu lahes alates maikuust kuni augustini. Hilissuvel enam mitte. Foto: PP

Pärnu maavanem Andres Metsoja selgitas, et ei kasuta omale seadusega antud õigust keelustada kiirekäiguliste turbiinmootoritega veesõidukitega Pärnus lahel kihutamine, kuigi kalateadlased soovitasid seda teha.

Kalu ja kalavaru uurivad Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi ihtüoloogid Henn Ojaveer ja Timo Arula esinesid huviliste ees tänavu varakevadel ettekannetega, kus muu hulgas soovitasid Pärnu maavanemal keelustada kiirekäiguliste jettide ja kaatrite kihutamine Pärnu lahel 1. maist 1. augustini.

Teadlaste hinnangul tapavad turbiinmootoritega veesõidukid miljoneid kalavastseid, kes liigist olenevalt elavad Pärnu lahe vee pindmistes kihtides maist augustini.

“Kalavastsete esinemise ajal ei ole mõistlik Pärnu lahes lubada selliseid inimtekkelisi häiringuid, mis võivad kalavastseid tappa,” edastasid teadlased selge sõnumi varakevadisel arupidamisel, millest võtsid osa Pärnu maavalitsuse esindajadki.

Voli on maavanemal

Vastavalt veeseadusele on maavanematel õigus oma korraldusega keelata avalikel ja avalikult kasutatavatel veekogudel veesõidukitega liiklemine, kehtestada kiiruspiiranguid ja keelata veekogudele minek, kui suurel kiirusel liikuvad veesõidukid võivad kahjustada kalavaru ja koelmuid.

Pärnu maavanem Andres Metsoja seda voli võtnud pole ega tee seda tänavu suvelgi. Eelmine maavanem Toomas Kivimägi keelustas jetisõidu Pärnu lahel 2004. aasta kevadsuvel.

Metsoja ütles, et kuni tal ei ole ühest teavet turbiinmootorite kahjustava mõju kohta kalavarule, ta keeldu ei rakenda.

“Selliseid uuringuid pole veel tehtud, ehkki ma toetan mõtet need Pärnu lahel teha,” sõnas Metsoja. “Teenekas füüsikaõpetaja Hans Soll tõi mulle arvutused ja joonised, kuidas turbiinmootorid kalavastseid tapavad, esitasin need hindamiseks tehnikaülikoolile, kus Solli arvutuste suhtes oldi kahtlevad ja kriitilised.”

Samal ajal võrdlesid teadlased kalamaimude kohal jettidega kihutamist muruniidukiga üle tibupoegade sõitmisega.

“Olen kaalunud piirangu kehtestamist, arutanud seda keskkonnaameti ja kohalike vallajuhtidega, kohtunud siseministeeriumi esindajatega – ühest seisukohta turbiinmootoriga veesõidukite suviseks keelustamiseks Pärnu lahel pole neist kõnelustest selgunud,” ütles Metsoja. “Nende keelustamine lahel kolmeks suvekuuks on keerulisem, kui esmapilgul paistab. Kui ma teeksin seda, toetumata pädevatele uuringutele, mis üheselt tõestaksid turbiinmootorite halba mõju maimudele, saaksin ilmselt maavalitsusele kaela kohtuasja.”

Tapamasinad koelmute kohal

Mereinstituudi teadlasesd kinnitavad, et praegu hõljub Pärnu lahe pinnavetes massiliselt räime-, ahvena- ja meritindivastseid, algamas on koha kudemise aeg. Peale selle on lahte viidud tuhandeid kunstkoelmuid, mis aitavad taastada kohavaru, mis viimastel aastatel on drastiliselt kahanenud. Nende rajamiseks on riik kulutanud raha.

Metsoja rääkis samuti rahast, öeldes, et kui piirangud kehtestada, tuleks keelud tähistada poidega. See abinõu on samuti kulukas ja maavalitsusel napib selleks raha.

“Teisalt olen rääkinud jeti- ja kaatriomanikega ning nad pole inimesed, kes kalavastsetest hoolimata merele kihutama lähevad,” avaldas Metsoja lootust. “Usun, et kui neile probleemist rääkida, valivad nad ise selle veespordialaga tegelemiseks aja, mil turbiinmootorid kalavastseid ei ohusta.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles