Näitus kajastab Surju aukodaniku tegevust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse koori proovis oli kroonik ja koori vanim laulja Vambola Remmel kohal nagu alati.
Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse koori proovis oli kroonik ja koori vanim laulja Vambola Remmel kohal nagu alati. Foto: Urmas Luik

Surju raamatukogus on vaadata valla aukodaniku Vambola Remmeli elu ja tegevust kajastav näitus, mis avati eile tema 90. sünnipäeval.

Väljapanekus on spordile nooruses käe andnud mehe diplomid ja autasud sõjaeelsest ning hilisemast ajast, mitmekülgse tegevuse eest antud tänukirjad, riikliku teenetemärgi, Kotkaristi V klassi ordeni tunnistus, aga ka kroonikad, mida ta on pidanud aastakümneid täpsuse ja kohusetundega.

“Vambola Remmel on koostanud Noorkotkaste organisatsiooni ja Idapataljoni kroonika, samuti on siin tema autobiograafia,” rääkis Surju raamatukogu juhataja Rita Lillemets. “Lapsed, kes näitust vaatama tulid, küsisid väljapaneku kohta, kas need on kõik ühe onu omad.”

Lillemetsa jutu järgi oli tal ammu mõttes koduvalla elaniku, spordi-, laulu- ja sõjamehe Vambola Remmeli tegevust kajastav näitus koostada, et väärtustada tema tegevust ja anda kohalikele aimu, kuidas ta noorena sõtta sattus, Idapataljoni ridades Sinimägede lahingust osa võttis.

Remmel oli Alfons Rebase pataljoni staabi ohvitser, saadeti Vorkuta vangilaagrisse ja toodi Venemaalt Sillamäe linna ehitama. Vabanenud, tegi ta endale nime veteransportlasena.

“On hea, et leidub inimesi, kellel on tahtmist kirja panna oma mälestusi, et noorem põlvkond teaks, mis on toimunud,” tõdes Lillemets.

Remmeli käsitsi kirjutatud, faktitäpsed ja fotodega täiendatud kroonikaraamatud Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoori tegevuse kohta on antud Pärnu linnakodaniku maja arhiivi ja neid Surjus ei näe.

Eesti meestelaulu seltsi juhatuse esimees Arvi Karotamm ütles, et Vambola Remmel on üks vanimaid lauljad seltsis, mille liige on sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor.

Valla vanimat meeskodanikku, väärikat ja sirgeselgset Vambola Remmelit austasid juubelil vallavanem Jaanus Männik ja volikogu esimees Kadri-Aija Viik.

Laulukaaslast ja tublit kroonikut külastasid tema kodukohas meeskoori liikmed dirigent Helle Kullamaaga ja Eesti vabadusvõitlejate liidu teenetemedali andis üle Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse president Jüri Kask.

Näitus Surju raamatukogus jääb avatuks jaanipäevani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles