Kodukaunistamise toimkond tegi otsuse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taltsi talu peremees eraettevõtja Aivar Vene, kelle pere tootmistalu Kastna külas sai tunnustatud "Kauni kodu" konkursil.
Taltsi talu peremees eraettevõtja Aivar Vene, kelle pere tootmistalu Kastna külas sai tunnustatud "Kauni kodu" konkursil. Foto: Erakogu

Konkursi “Eesti kaunis kodu 2012” Pärnumaa toimkonna liikmed vaatasid oma silmaga üle 28 sellele nimetusele pürgijat ja tegid viimase ringsõidu järel neljapäeva õhtul oma otsuse.

Maakondlikule kodukaunistamise konkursile esitasid oma kandidaadid 14 omavalitsust. Tänavused võitjad, esikohaväärilised kodud, asuvad Paikuse, Tõstamaa, Tahkuranna ja Halinga vallas. Teise ja kolmanda koha vääriliseks arvatuid jätkub Audru, Vändra, Saarde, Surju ja Koonga valda ning Sinti.

Hindamine toimus tavakohaselt neljas klassis, millest esimene on eramud. Esikolmik on perekond Kutsari elamu Paikuse alevikus, perekond Põdra kodu Pärnjõe ja perekond Kustassoni eramu Papsaare külas.

Teises ehk hoonete rühmas tunnistas toimkond võitjaks perekond Vene Taltsi tootmistalu Kastna külas. Tunnustatud saavad ka perekondade Sauväli ja Viikoja elamu Sindis ning perekond Lille rajatud Aasa talu Kärsu külas.

Kolmandas ehk looduslähedase keskkonna klassis võitis perekond Absaloni eramu Reiu külas. Samuti paistsid silma perekond Endriksoni Jõekääru talu Vihtras ja perekond Saaliste Võidu talu Kikepera külas.

Neljandas ehk talude rühmas pidas toimkond esikoha vääriliseks perekond Mägi rajatud Muhke talu Soosalu külas. Esile tõsteti ka perekond Liesmenti Kollikse talu Metsaääre ja perekond Välimäele kuuluvat Metsa talu Koonga külas.

“Toimkonnas tuli vaidlusi ette, sest liikmetel on eri nägemus,” tõdes maakondliku kodukaunistamise komisjoni esimees Maie Joala. “Valik ei olnud kerge, sest eestlane on tohutult töökas, suured alad on niidetud, muruplatsid lähevad üle lilledega aladeks. Silma hakkas, et aiakujundus on aastatega läinud ühtlasemaks, ei ole enam nöörsirgeid kõnniteid, vaid looklevad rajad ja lilli on palju, sest inimeste jutu järgi annavad lilled raskel ajal jõudu.”

Pärnu maavanem palub enne jaani kodukaunistajate pered tavakohasele tänuüritusele. Esikohaomanikud võtab president Ilves vastu 19. augustil Haapsalus.

Kauni kodu konkursi patroon on Eesti Vabariigi president. Pärnumaal selgitati kaunimad kodud välja 14. korda, riigis on konkurssi korraldatud aasta võrra kauem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles