Pärnu muuseum sai lõpuks valmis

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult maavanem Andres Metsoja, linnapea Toomas Kivimägi, kultuuriminister Rein Lang ja muuseumi direktor Aldur Vunk vaatavad Pärnu kindluslinna maketti.
Vasakult maavanem Andres Metsoja, linnapea Toomas Kivimägi, kultuuriminister Rein Lang ja muuseumi direktor Aldur Vunk vaatavad Pärnu kindluslinna maketti. Foto: Ants Liigus

Eile keskpäeval avati Pärnu muuseumi uus püsiekspositsioon, kutsutud külaliste seas olid kultuuriminister Rein Lang, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, maavanem Andres Metsoja ja teisi avaliku elu tegelasi.

Vanast majast Aia ja Rüütli tänava nurgalt veel vanemasse, aga kordatehtud majja Aida tänaval kolinud Pärnu muuseumi vastne püsiekspositsioon on tellitud rahvusvaheliselt tuntud kujundusfirmalt TenTwelve OÜ. Algul oli ekspositsioon kavas avada 23. mail, ent mullu suvel takerdunud riigihankeprotsess viitis aega ja tähtaeg nihutati 25. maile.

Veel päev varem, üleeile õhtul olid muuseumitöötajad agarasti ametis ekspositsiooni lõpliku ülesseadmise ja koristustöödega, nühkides läikima peegel- ja klaaspindu.

Eilseks pidulikuks avamiseks oli suurem osa pakutavast paigal.

Väljapaneku juhatavad sisse fuajees esitletav kogejäänus, mis tuli päevavalgele 1990. aastal Pärnu jahisadama juures jõe vasakkalda süvendamise käigus, ja Püha Nikolai kiriku tornikukk, mis leiti Pärnust samuti 1990. aastatel.

Ekspositsiooni kohta ütles Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk, et Pärnumaa puhul on tegu riigi kõige pikema dateeritud ajalooga, kuna siin asub Eesti vanim teadaolev asulapaik, Pulli küla aastast 8700 enne Kristust, nii et võime rääkida ajalooperioodist, mis hõlmab 11 000 aastat.

Pikast ajalooteest on kantud muusumi püsiekspositsiooni mõtteline telg, tuues vaatajad Pulli asulast läbi eri ajastute tänapäeva. Silma paistab, et eksponeeritud on võimalikult palju ehtsaid asju, vähem rekonstruktsioone ja kirjasõna.

Väljapanek peaks huvi pakkuma ise vanuses ja mitmekülgsete kultuurihuvidega inimestele. Lastelegi, kes kindlasti uurivad huviga metsloomade topiseid või vahakujusid, mis kujutavad varasemate aegade linlasi. Pilkupüüdvad on rõivaste näidised.

Huvitavad on Pärnu kuurordi ja supelsakstega seotud esemed, nagu punutud rannatoolid, mida varem sai vaadata vaid vanadelt fotodelt. Rekonstruktsioonina on pakutud vaatamiseks Pärnu rannas omal ajal kasutusel olnud vankriratastel supelonn, mis hobusega veeti vette. Seal siis käis peenem rahvas, esmajoones häbelikud piigad ja endast liig lugupidavad emandad, mereveevanni võtmas.

Nähtaval on kujur Amandus Adamsoni Vabadussõja kangelastele pühendatud mälestussamba originaalfragmendid ja poisikese kuju koos pooliku mälestustahvliga. Avatud on videosaal, kohvik ja muuseumipood, kus müüakse käsitööd, ajalooraamatuid ja meeneid.

Direktor kinnitas, et püsiekspositsioon on muuseumis üleval aastat viis, kuid juba tuleval aastal hakatakse paberil koostama järgmist jäävväljapanekut, mis olemasoleva kunagi välja vahetab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles