Ristmiku läbimiseks kulub aega

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnabussid peatuvad tee keskel ja selle järel tulevad autod peavad ootama.
Linnabussid peatuvad tee keskel ja selle järel tulevad autod peavad ootama. Foto: Ants Liigus

Sel nädalal Pärnus Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmikku läbivatel autojuhtidel kulub tavapärasega võrreldes kuni kümme minutit rohkem aega, ristmikult läbi sõitvad linnabussid võivad tipptundidel hilineda.

Eile hommikul kell üheksa alustasid AS TREF Nordi töömehed ristmiku ja selle läbiümbruse asfalteerimistöid. Peatöövõtja AS Nordecon objektijuhi Anto Merisaare sõnade järgi pannakse värske asfalt ristmiku Vana-Pärnu-poolsele sõidusuunale neljapäeva õhtuks ja reedest pühapäevani võetakse ette Rääma suund.

Järjekord ulatus veetornini

Sillalt sõitvad autojuhid peavad neljapäeva õhtuni leppima kahe sõidurajaga, sest vastassuund on teetöödeks suletud ja üks sõiduradadest jäetud kesklinna poole sõitjatele. Linnabussid peatuvad keset teed ja niikaua, kui sõitjad peale ja maha lähevad, tuleb ainsal sõidureal oodata.

Eile kella 11 ja 12 vahel ulatus Tallinna poole sõitjate rivi poole sillani ja Tallinna suunast tulijate ootejärjekord veetornini. Sillalt sõitjatel kulus järjekorras ootamiseks viis, Tallinna maanteelt tulijatel sõltuvalt fooritsüklist kuni kümme minutit.

Kõige keerulisem oligi just Tallinna maanteelt sillale sõita, sest enne ristmikku pandi vastassuunas asfalti, bensiinijaama juures oli üks sõiduradadest teetöödeks suletud ja linnabussid panid vahepeal kogu liikluse seisma.

Rääma tänavalt sõitjad pidid silla poole keeramiseks valima vastassuunavööndi ja arvestama, et Jannseni tänava algus on kitsam. Jannseni tänaval tuli Uus-Sauga ja Havi tänava vahel sõita vastassuunavööndis.

Vana-Pärnust tulijatel oli kuni Havi tänavani kaks sõidurada, edasi oli vastassuund nende sõiduvööndisse suunatud. Humana poe nurgalt algas teesulg ja Tallinna poole keerajad pidid enne ristmikku valima vastassuunavööndi.

Bussi peale tee keskelt

“Päris hullumaja. Autost ei maksa rääkida, see läheb paari tunni jooksul mustaks nii seest kui väljast,” ütles Jannseni tänava taksopeatuses kliente oodanud taksojuht Jaan Sepp. Vahel tuleb tal passida kuni neli tundi ja tänulik olla, kui Vana-Pärnu poolt tulijad teda ümberpööramiseks vahele lasevad.

Linnabussipeatuses kesklinna sõitvat bussi ootavatele inimestele oli olukord harjumatu. Kui kell 10.33 kaks bussi järjest peatusesse jõudis, oli töötsoon rahvast täis, sest bussi peale pääses alles tee keskel.

“Bussipeatuste ümbertõstmine oleks sõitjates tekitanud veel suuremat arusaamatust,” rääkis GoBus Pärnu logistik Toomas Talts. Küsimusele, kuidas inimesed kolmapäeval ja neljapäeval üle värske asfaldi pääsevad, soovitas Talts vastust otsida tööde korraldajalt.

Merisaar tõdes, et head lahendust pole, kuid töö tuleb ära teha. “Inimese jalg ei tee asfaldile midagi. Muidugi peaks bussi peale minnes ja sealt tulles tähelepanelik olema, sest masinad liiguvad,” rääkis ta.

Eile lõunaks polnud teetööd veel linnabusside sõidugraafikut mõjutanud, kuid Talts ei välistanud, et 14–17 võivad bussid hakata hilinema. “Kui pikalt, on raske öelda. Võib-olla viis, võib-olla kümme minutit,” kõneles Talts ja rõhutas, et kui bussil ristmikul kauem aega kulub, annab see tunda kogu liinil.

Koos Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmiku ning selle ümbruse asfalteerimisega on töömeestel kavas Jannseni tänava ühel sõidusuunal sel nädalal asfalti panema hakata. Kuna esmatähtis on praegu ristmik, võib kogu tänava asfaltimine Merisaare andmetel kesta 8., äärmisel juhul 10. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles