Kraavi taha jäetud elanike võitlus raehärradega

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Tammiksaar kohas, kus ta eelmisel aastal trahvi sai. Sel ajal oli mõlemal pool teed parkimine keelatud.
Leo Tammiksaar kohas, kus ta eelmisel aastal trahvi sai. Sel ajal oli mõlemal pool teed parkimine keelatud. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus nõudis 20eurose trahvi sisse inimestelt, kes üles kaevatud tänava tõttu hoovi ei pääsenud ja autod peatumise keelumärgi alla jätsid.

Samad inimesed on aastaid palunud linnavalitsust, et see nende sissesõidutee kinniparkimise vältimiseks liiklusmärgid paigaldaks. Trahvist ja ootamatust kraavikaevamisest kuulnud abilinnapea Romek Kosenkranius lubas seda teha, kuid nüüd on kaks korda antud lubadusest juba peaaegu aasta möödas. Küll on protestija nägu meelde jäänud ühele korrakaitseinspektorile …

Ootamatult saabus ekskavaator

Eelmise aasta mai lõpp. Kesklinna elanik Leo Tammiksaar tuli koos elukaaslasega koju ja avastas õudusega, et kohe hakkab ekskavaator maja väravaesist üles kaevama. Mõne minuti pärast oleks neilt nädalateks võetud võimalus autot kasutada.

“Oma õigustuseks ütlesid nimetatud kuritööks valmistunud isikud, et neil on selleks linnavalitsuse luba. Raske on seda väidet uskuda. Linnavalitsus oleks kindlasti oma kodanikke aegsasti hoiatanud ja pakkunud välja ajutised lahendused parkimiseks, mitte päti kombel tugevama õigust kasutanud,” avaldas Tammiksaar linnavalitsusse saadetud kirjas imestust.

Tammiksaar elab Võimlemise ja Ringi tänava nurgal asuvas majas, mida pärnakad teavad hoovile paigaldatud suurtüki järgi. Autoga pääseb hoovist välja Ringi tänavalt, mida parasjagu kaevati. Võimlemise tänava algusest lõpeb tasulise parkimise ala, seal on parkimine praegu lubatud ainult Kuninga tänava põhikooli poolsel küljel.

Kaevetööde ajal oli parkimine ajutiselt keelatud kogu tänaval. Piiramisrõngasse sattunud elanikud panid oma autod kodumaja juurde peatumise keelumärgi alla.

“Kuhu mujale rumal linna- ja riigivõimu kaitseta jäetud tsiviilisik oma vara force majeure’i (vääramatu jõu, T. R.) olukorras ikka viia oskaks kui mitte kodu lähedale. Jäime lootma linna või riigivõimu abi saabumisele ja force majeure’i lõppemisele, kuniks jälle tavalised rahuaja seadused maksma hakkavad,” kommenteeris Tammiksaar.

Politsei mõistis olukorda

Vaevu tuppa jõudnud, helises telefon. Politseist tunti huvi, miks autod keelumärgi all pargivad. Tammiksaare väitel sai helistaja nende olukorrast aru ja tõdes, et tõepoolest ei jää muud üle, kui olukord kaevetööde lõpuni välja kannatada.

Nii olekski elu Ringi ja Võimlemise tänaval võinud edasi minna ja piirduda hoolimatust kohtlemisest hinge jäänud okkaga. Paraku märkas vales kohas parkivaid autosid linnavalitsuse korrakaitseteenistuse inspektor Arvo Pille.

Pille sõnade järgi ei toimu Pärnus pärast munitsipaalpolitsei likvideerimist linnavalitsuse poolt korrakaitsealast patrullimist, sest üksinda ei ole võimalik seda teha. Parkivatest autodest teatas talle kaevetöid tegev firma ja ta otsustas sõidukite omanikele 20eurose hoiatustrahvi teha.

Pille arvamust mööda ei kutsunud peatumise keelumärgi mõjupiirkonnas parkimist esile vääramatu jõud, vaid sõidukijuhtide otsene tahtlus. Kaevetööde ajagraafikuga soovitas ta Tammiksaarel tutvuda linnavalitsuse kodulehe abil.

Õigust lubada keelumärgi mõjupiirkonnas parkida pole Pille jutu järgi ühelgi ametiisikul. Seda teinud politseinikud ületasid tema hinnangul võimupiire.

Tammiksaar otsustas kirjutada linnapeale ja pakkus välja kompromissi: täitke oma (üle-eelmise aasta, T. R.) jõulude ajal antud lubadus ja paigaldage Ringi ja Võimlemise tänava nurgale ja Ringi 8 kohale parkimist keelav liiklusmärk, sest nii tema kui naabri autovärav pargitakse mitmekümnel korral aastas kinni.

Vastas abilinnapea Kosenkranius, kes esmalt kinnitas, et mõistab Tammiksaare pahameelt ja soovib leida mõistlikku lahendust.

Kosenkraniuse jutu järgi peab ehitaja teavitama suletavat territooriumi juurdepääsuna kasutavate kruntide omanikke ja valdajaid ning leppima kokku juurdepääsuvõimaluste suhtes. Liiklustrahvi määramine oli tema hinnangul juriidiliselt õigustatud, kuigi ta ise oleks piirdunud suulise hoiatusega.

Juba alustatud haldusmenetlust abilinnapea peatada või lõpetada ei saa ja Tammiksaarel on õigus üksnes trahv vaidlustada.

Abilinnapea soovitas

Kosenkranius soovitas autod parkida Võimlemise tänava koolipoolsele küljele ja lubas, et tänavaremondi lõppedes laseb linnavalitsus sissesõidutee ette paigaldada kollased äärekivid ja kui sellest ei piisa, siis ka parkimist keelava märgi.

Tammiksaar vastas, et kõnnitee äärekivid värvis ta linnavalitsuse loal juba neli aastat tagasi, kuid sellest pole abi. Samuti selgitas ta, et Võimlemise tänava koolipoolsel küljel ei tohtinud kaevetööde ajal parkida.

Kosenkranius ja Tammiksaar vahetasid veel paar korda kirju. Kosenkranius palus eksimuste pärast vabandust ja tunnistas, et linnavalitsus ei kontrolli elanike informeerimise kohustuse täitmist. Tema 14. juuni kirjas oli teist korda lubadus sissesõidutee juurde parkimist keelav liiklusmärk paigaldada.

Tammiksaarele jäi arusaamatuks, kuhu nad oleks pidanud oma autod siis panema. Nurinale, miks teda jäeti kaevetöödest informeerimata, ta otsest vastust ei saanudki. Tänava remont lõppes eelmisel suvel, kuid liiklusmärki pole Võimlemise ja Ringi tänava nurgale siiani pandud.

Kaebused ei vastanud nõuetele

Küll sai Tammiksaar linnavalitsuse korrakaitseteenistuselt oma kaebuse rahuldamata jätmise määruse. Põhjendusega, et kirjas on täitmata kaebusele esitatud nõuded. Nõuetele ei vastanud ka teine Tammiksaare elektronkiri.

Tammiksaare väitel tuli Pille talle isegi koju külla ja uuris, kas ta kavatseb trahvi tegemise kohtusse anda. “Kiitles, et tema ei karda ja tal ükskõik,” kirjeldas ta nendevahelist vestlust.

Pille jutu järgi ei käinud ta Tammiksaarel külas kohtukaebuse uurimiseks, vaid lootuses, et nii õnnestub liiklusrikkumise olemust paremini selgitada. Tema ütlust mööda ei saa hoiatustrahvi kohta kaebust maakohtule esitada, vaid seda võib uuesti üle vaadata kohtuväline menetleja.

Korrakaitsja sõnade kohaselt näeb seadusandja täpselt ette, millised andmed peavad olema kaebuses märgitud. Vaatamata trahviteate pöördel olnud vaidlustamist kirjeldavale väärteomenetluse seadustiku paragrahvile, ei suutnud Tammiksaar ja tema elukaaslane vastavaid nõudeid täita.

Tõenäoliselt on Tammiksaare ja Pille vahel juba ammu tekkinud vastastikune ebasümpaatia. Tammiksaare kirjast selgub, et ta olevat näiteks Pillelt uurinud, kas see võimupiire ületanud politseinike isikuid ei kavatsegi välja selgitada.

Kohtusse Tammiksaar ei läinud ja jäi lootma linnavalitsuse lubadusele, et tema ja naabri sissesõidutee ette paigaldatakse parkimist keelavad liiklusmärgid.

Augustis ilmus Pärnu Postimehes teade, et AS Terrat jätkab kaevetöid Ringi tänaval. Tammiksaar kartis, et väravaesine võidakse uuesti üles kaevata, ja saatis Kosenkraniusele kirja küsimusega, kuidas kavatsetakse seekord parkimist korraldada.

Kirjas selgitatakse, et ehitaja olevat öelnud, et nende asi on liikluskorraldusest teavitada peatöövõtjat. See omakorda teavitab linnavalitsust, mille pädevuses on Pärnus liikluse korraldamine.

“Esmaspäeva hommikul saame teada, millised üllatused linnavalitsus sedakorda Võimlemise 8 elanikele välja on nuputanud. Loodan, et need on ajutised sillad hoovisõiduks või sildid meie autonumbritega meile loodud ajutistel parkimiskohtadel,” pakkus linnakodanik oma variante.

Linn eelistab avalikkuse huve

Kosenkranius vastas, et linnavalitsuse ülesanne ei ole ühe kodaniku huvide eelistamine avalikkuse huvidele, ja saatis Tammiksaarele 27. juunil linnavalitsuses vastu võetud uue teede ja tänavate sulgemise eeskirja. Sellest selgub sulgeja kohustus vähemalt seitse päeva varem tänavat juurdepääsuna kasutavaid maaüksuste omanikke ja valdajaid informeerida.

“Sulgeja on kohustatud tagama liikumispuudega, lapsevankriga ja teistele liiklejatele juurdepääsu nende elukohta ja kinnisvarale, samuti üldkasutatavatele paikadele, kui see enne sulgemist oli olemas. Kui juurdepääsu ei ole võimalik tagada maa-ala lühiajalisel sulgemisel, siis lepitakse selles eelnevalt kokku nimetatud kohtade omanike või valdajatega,” seisab määruses.

Tammiksaare jutu järgi sätestab põhiseadus võrdse kohtlemise põhimõtte ja sellest tulevalt ei ole kellegi huvil suuremat kaalu. “Kahjuks aga on neil võimu. Võimu palgata inimesi, kes ei vaevu isegi süvenema asjadesse, millega nad peaksid tegelema. Võimu palgata “korrakaitsja”, kes, nagu isegi Kosenkranius oma kirjas kaudselt tunnistas, kiusas mind ja minu elukaaslast, selle asemel et hätta sattunud inimesi aidata,” tõdes ta.

Inspektor tegi uue trahvi

Ringi tänava kaevetöödega lugu ei lõppenud. Selle aasta aprillis tegi Pille Muuli poe juures parkinud Tammiksaarele uue trahvi, sest tema sõiduki vasakpoolsed rattad olid osaliselt kõnniteel.

“Kui ma oleks parkinud nii, nagu kord ette näeb, poleks buss, mis parasjagu tänavanurgal ruumipuuduses ukerdas, mahtunud pööret tegema. Võtta bussijuhilt viimane võimalus pöörde tegemiseks olnuks minult matslik,” selgitas Tammiksaar.

Pille arvamuse kohaselt ei mõelnud Tammiksaar bussile manööverdamisruumi loomisel sellele, kus oleks võimalik kaasliiklejaid segamata parkida, vaid leidis, et seda on lihtsam teha liiklusreegleid eirates.

Koos trahviteatega saadeti Tammiksaare meilile kaks toidupoetšekki. “Miks Pille seda tegi? Kas tahab, et ma tema toidu kinni maksaksin või on see hoiatuseks, et ta sööb neid tervislikke toite, mistõttu on nii tugev, et temaga tüli norida ei maksa?” imestas Tammiksaar.

Pille toidupoetšekkide saatmist omaks ei võtnud. Toimetuses olevast meilist on näha, et tšekid on kirja juures, kuidas nad sinna sattusid, ajaleht ei tea.

Kosenkranius lubas, et parkimist keelav märk pannakse Tammiksaare maja juurde hiljemalt selle nädala lõpuks.

“Märgi oleks saanud küll ka sügisel üles panna, kuid üldiselt olime uute tänavate markeeringuks linnaeelarvesse vahendid planeerinud tänavuseks aastaks ja tolleks ajaks olid meie ressursid juba läbi. Praegu käib kesklinnas tänavate markeerimine, täna tehti just Vanapargi tänav ja lähipäevil jõutakse tööjärjega Ringi tänavale,” selgitas abilinnapea teisipäeval.

Kosenkraniuse teatel tähistatakse tänavamarkeeringut peale kandes Tammiksaare maja ees sissesõiduala kollase värviga ja paigaldatakse parkimist keelav märk. “Seega saab lubadus kindlasti täidetud,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles